Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Λίγους μόλις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οικονομικός σύμβουλος της χώρας, Rothschild & Co, παρέδωσε στον επικεφαλής του χρέους του Κιέβου έναν χοντρό μαύρο φάκελο με λεπτομέρειες για τις σημαντικές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους των τελευταίων 30 ετών.

Επισκιασμένη σε κλίμακα μόνο από την Αργεντινή και την Ελλάδα, η αναδιάρθρωση χρέους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εξοικονομήσει 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο τα επόμενα τρία χρόνια – κρίσιμο τόσο για τη συνεχιζόμενη πολεμική προσπάθεια όσο και για το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μια σταθερή κατάσταση όπου δεν υπάρχουν άλλα ερωτηματικά εκεί έξω μπορεί μόνο να ωφελήσει την Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters ο Arvid Tuerkner, διευθύνων σύμβουλος για την Ουκρανία και τη Μολδαβία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Αυτή η αφήγηση για το πώς συνήλθε η συμφωνία της Ουκρανίας με τους κατόχους ομολόγων βασίζεται σε συνεντεύξεις με πέντε πηγές τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των επενδυτών που συμμετείχαν στις συνομιλίες και συμφώνησαν να μιλήσουν με το Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι αρχικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της δεν είχαν προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο. Οι συνομιλίες τον Ιούνιο είχαν διακοπεί μετά από δύο εβδομάδες με τη βασική επιτροπή των ομολογιούχων να διαμαρτύρονται ότι η απομείωση που απαιτούσε η Ουκρανία ήταν «σημαντικά μεγαλύτερη» από το 20% που περίμεναν οι περισσότεροι, και κινδύνευε να προκαλέσει «ουσιαστική ζημιά» στις σχέσεις.

Με λιγότερο από δύο μήνες μέχρι τη λήξη του μορατόριουμ πληρωμών του Αυγούστου 2022, ο Ρότσιλντ κανόνισε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο στα κομψά γραφεία της εταιρείας στην καταπράσινη Avenue de Messine, στο Παρίσι.

Νωρίς στις 16 Ιουλίου, εκπρόσωποι ορισμένων από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοί τους έφτασαν στο Παρίσι, όπου ενώθηκαν με τους μακροχρόνιους νομικούς συμβούλους της Ουκρανίας White & Case και την ομάδα Rothschild.

Υπήρχε λόγος να επιστρέψουν στις συνομιλίες

Εκτός από την επικείμενη προθεσμία, το ΔΝΤ, παρέχοντας στην Ουκρανία στήριξη 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε μόλις ενημερώσει τις προβλέψεις του. Είχαν αντικατοπτρίσει μια επιδεινούμενη οικονομική εικόνα, αλλά παρόλα αυτά έδωσαν μια νέα βάση εργασίας.

Η Ουκρανία ξεκίνησε παρουσιάζοντας την πρότασή της. Μέλη μιας ομάδας βασικών ομολογιούχων, εκπροσωπώντας μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, όπως η BlackRock και η Amundi, έπρεπε να εξηγήσουν και τα αιτήματά τους: να επανεκκινήσει η Ουκρανία τις πληρωμές με «κουπόνια» αμέσως, να προσφέρει έναν δρόμο για υψηλότερη ανάκτηση κεφαλαίου και, κυρίως, «να το κάνει απλό».

Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Ρότσιλντ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, αλλά σύμφωνα με δύο πηγές, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ ήταν σε ετοιμότητα τόσο στο Κίεβο όσο και στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σε μια εξαιρετική διευθέτηση.

Αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για να γίνει η μοντελοποίηση έντασης εργασίας που χρειαζόταν για να καθοριστεί τι θα σήμαινε κάθε προτεινόμενος συμβιβασμός για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας.

Στις 4 το πρωί της 18ης Ιουλίου στο Παρίσι, ή στις 5 το πρωί στο Κίεβο και σχεδόν 48 ώρες στη διαδικασία, υποβλήθηκε ένα άλλο αίτημα στις ομάδες του ΔΝΤ να επαναλάβουν τους αριθμούς. Η βοήθεια του Ταμείου ήταν ανεκτίμητη, το προσωπικό του εργάστηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και βοήθησε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια.

Οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και η σύγχυση γύρω από μια νέα πολιτική του ΔΝΤ, ανοίγοντας μια νέα προσπάθεια που έχει σχεδιαστεί για να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα ενός πλήρους πολέμου, σήμαινε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ τον Απρίλιο όπως ήλπιζαν, και εξακολουθούσαν να προκαλούν προβλήματα.

Η ομάδα νομικών συμβούλων και το ΔΝΤ ήταν επίσης ανένδοτοι ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι σαν τα δαπανηρά «εντάλματα ΑΕΠ» που χρησιμοποιήθηκαν για να γλυκάνουν την αναδιάρθρωσή του το 2015. Σύμφωνα με τους όρους τους, το Κίεβο καλείται να αυξήσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής του παραγωγής εάν το ΑΕΠ υπερβεί τα 125,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η ετήσια ανάπτυξη φτάσει το 3%.

Ωστόσο, η Ουκρανία παρείχε μια εναλλακτική λύση με τη μορφή ενός απλούστερου ομολόγου συνδεδεμένου με το ΑΕΠ, και στους πιστωτές προσφέρθηκαν επίσης οι άμεσες πληρωμές κουπονιών που ήθελαν, ξεκινώντας από ένα ποσοστό 1,75% και τελικά αυξάνονταν στο 7,75%.

Δομημένο ώστε να είναι επιλέξιμο για τους κύριους δείκτες ομολόγων και επομένως πιο εύκολο στην αγορά και πώληση, σήμαινε ότι το χάσμα μεταξύ των πλευρών γεφυρώθηκε. Έχοντας μόνο τα ψιλά γράμματα για να ολοκληρωθούν, όσοι βρίσκονταν στο Παρίσι έκαναν την έξοδο τους από τα γραφεία, καθώς η κατάμεστη πόλη έβαζε τις τελευταίες πινελιές στις προετοιμασίες της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το ηχηρό τελικό αποτέλεσμα από την ψήφο των κατόχων ομολόγων ήταν υποστήριξη άνω του 97%.

 

Με πληροφορίες από Reuters