Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Τα ενοίκια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, μια τάση που βοήθησε τον πιο διάσημο ιδιοκτήτη του έθνους, τον βασιλιά Κάρολο Γ’, να κάνει μια γερή αύξηση των εσόδων του.
Ο Κάρολος έλαβε φέτος 26,2 εκατομμύρια λίρες, ή περίπου 34,3 εκατομμύρια δολάρια, από την τεράστια περιουσιακή του αυτοκρατορία, γνωστή ως Δουκάτο του Λάνκαστερ. Ο Κάρολος κληρονόμησε το κτήμα όταν πέθανε η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β’, το περασμένο φθινόπωρο.
Το κτήμα των 45.000 στρεμμάτων παράγει εκατομμύρια λίρες ετησίως σε εισόδημα από ενοίκια, χωρίς να πληρώνει εταιρικούς φόρους όπως υποχρεούνται οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Βρετανία.
Το Δουκάτο δημοσίευσε πρόσφατα τα πρώτα αρχεία του από τότε που ο Κάρολος ανέλαβε τον θρόνο. Δείχνουν ότι έχει ξεπεράσει τα οικονομικά δεινά που αντιμετωπίζει το έθνος του, έχοντας μεγαλύτερο ιδιωτικό εισόδημα από ό,τι είχε ποτέ η μητέρα του.
Αυτά τα κέρδη προήλθαν εν μέρει χάρη στα αυξημένα ενοίκια των ενοικιαστών που ζουν σε βασιλική γη. Το Δουκάτο είδε επίσης αυξημένα κέρδη από εμπορικά ακίνητα. Οι λογαριασμοί δίνουν μια πρώιμη εικόνα για το πώς, ως βασιλιάς, ο Κάρολος διοικεί την οικονομική του αυτοκρατορία.
Πόσα έβγαλε και τι είναι Δουκάτο;
Το Δουκάτο είναι μια περιοχή που παραδοσιακά διοικείται από έναν δούκα ή μια δούκισσα. Το Δουκάτο του Λάνκαστερ είναι ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που έχει ως αποστολή να βγάλει χρήματα για όποιον κατέχει τον θρόνο. Ο μονάρχης χρησιμοποιεί αυτά τα κεφάλαια για να “στηρίξει” την μεγάλη βασιλική οικογένεια.
Το ιδιωτικό εισόδημα του Καρόλου από το Δουκάτο ήταν 26,2 εκατομμύρια λίρες, περίπου 2 εκατομμύρια λίρες περισσότερες από ό,τι είχε η μητέρα του τελευταία. Ο Κάρολος έχει λιγότερα μέλη της οικογένειας να υποστηρίξει από τη μητέρα του.
Αυτά τα χρήματα είναι ξεχωριστά από την ετήσια “Sovereign Grant”, την Βασιλική Χορηγία των 86 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 112 δισεκατομμύρια δολάρια) που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, η οποία καλύπτει τα περισσότερα επίσημα βασιλικά έξοδα.
Δηλαδή, το Δουκάτο αύξησε τα ενοίκια;
Ναι. Τα αρχεία δείχνουν ότι το Δουκάτο αύξησε τα ενοίκια κατά 3 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους, το οποίο συμβαδίζει ακριβώς με τον ρυθμό των αυξήσεων των ιδιωτικών ενοικίων που έχουν συμβάλει σε μια κρίση κόστους ζωής.
Τα ιδιωτικά ενοίκια αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αυξήσεις των ενοικίων του Δουκάτου αντιπροσώπευαν επιπλέον 8,2 εκατομμύρια λίρες για τα βασιλικά ταμεία. Το Δουκάτο είπε ότι «η ανακαίνιση και η αποκατάσταση» οδήγησαν σε «βελτιωμένες αξίες ενοικίασης».
Φυσικά, ο Κάρολος δεν είναι τυπικός ιδιοκτήτης. Δεν βασίζεται στο εισόδημα από ενοίκια για να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο του σπιτιού του ή τους λογαριασμούς του νοικοκυριού.
Ο Κάρολος ανέβηκε στο θρόνο σε μια εποχή που εκατομμύρια Βρετανοί κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα έξοδα διαβίωσής τους . Το βιοτικό επίπεδο πέφτει καθώς οι μισθοί αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος στέγασης και διατροφής.
Ο βασιλιάς φάνηκε να το γνωρίζει πολύ καλά όταν, μετά το θάνατο της μητέρας του, βασιλικές πηγές άρχισαν να λένε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Κάρολος οραματιζόταν μια «αδυνατισμένη μοναρχία».
Τα τελευταία στοιχεία του Δουκάτου του Λάνκαστερ δεν δείχνουν αξιοσημείωτα σημάδια μείωσης του κόστους στην ιδιωτική περιουσία του Καρόλου. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 40%, καθώς το Δουκάτο προσέλαβε περισσότερο προσωπικό και έδωσε στον διευθύνοντα σύμβουλό του αύξηση μισθού σε 275.000 λίρες.
Η αύξηση δεν έγινε τυχαία. Ήταν σύμφωνη με τη φιλόδοξη επιχειρηματική στρατηγική που είχε ως πρίγκιπας, όταν διοικούσε το Δουκάτο της Κορνουάλης, ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που τώρα παραδόθηκε στον γιο του Γουίλιαμ.
Ο Κάρολος έφερε μαζί του δύο στελέχη από το Δουκάτο της Κορνουάλης αφού κληρονόμησε την περιουσία της μητέρας του. Αρκετοί ανώτεροι διαχειριστές χρημάτων που δούλευαν με τον Κάρολο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Δουκάτο της Κορνουάλης είπαν στους New York Times ότι ο Κάρολος ήταν αντίθετος με την εξωτερική ανάθεση και προτιμούσε να κρατήσει το κτήμα στα χέρια μιας έμπιστης ομάδας δικών του ανθρώπων.
Ορισμένες από τις αλλαγές στο Δουκάτο του Λάνκαστερ έχουν προγραμματιστεί εδώ και μια δεκαετία, δήλωσε ο Πολ Κλαρκ, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος του Δουκάτου για σχεδόν 13 χρόνια μέχρι το 2013.
Οι βασιλικοί παρατηρητές έχουν σημειώσει εδώ και χρόνια ότι ο Κάρολος ήταν απίθανο να αλλάξει την επιχειρηματική του στρατηγική ως βασιλιάς.
Πόσο σημαντικό είναι το Δουκάτο;
Τα Δουκάτα είναι οι κύριες πηγές ιδιωτικού εισοδήματος για τη βασιλική οικογένεια. Αλλά αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα της εκτιμώμενης περιουσίας της οικογένειας των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει τον αυστηρά φυλασσόμενο προσωπικό πλούτο του μονάρχη, ακίνητα υπό το Crown Estate, την χορηγία Sovereign Grant από την κυβέρνηση και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Κένσινγκτον.
Η βασιλική οικογένεια αγωνίζεται εδώ και καιρό για να κρατήσει μυστικό τον πλούτο της. Ορισμένοι ιστορικοί έχουν περιγράψει την οικογένεια ως… πιο μυστική κι από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών!
Τα βασιλικά μέλη πήραν περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια λίρες εισόδημα από αμφιλεγόμενα κτήματα
Τον περασμένο Απρίλιο, ένα δημοσίευμα της Guardian αποκάλυπτε ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ και η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έλαβαν πληρωμές που ισοδυναμούν με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίρες από δύο κτήματα γης και περιουσίας που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αιώνιας συζήτησης σχετικά με το εάν τα κέρδη τους πρέπει να δίνονται στο κοινό.
Η έρευνα της Guardian έδειξε την πλήρη κλίμακα του εισοδήματος που εξάγουν οι βασιλείς από τα δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης, τα οποία διαχειρίζονται γιγάντια χαρτοφυλάκια γης και περιουσίας σε όλη την Αγγλία.
Οι λογαριασμοί του Δουκάτου, που φυλάσσονται σε κοινοβουλευτικά και κρατικά αρχεία, αποκαλύπτουν πώς η βασίλισσα και ο πρωτότοκος γιος της, υπό την ιδιότητά του ως Δούκας της Κορνουάλης, επωφελήθηκαν από μια τεράστια αύξηση των εσόδων τους από τα δουκάτα κατά τη διάρκεια των επτά δεκαετιών της βασιλείας της.
Η Guardian δημοσίευσε και πίνακες που δείχνουν την αύξηση εισοδημάτων των Δουκάτων από μόνη της, (A’ Πίνακας) αλλά και συγκριτικά με την αύξηση μέσου εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των 70 αυτών ετών (Β’ πίνακας).
Με πληροφορίες από New York Times και Guardian