Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών δήλωσαν στην εφημερίδα New York Times ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ από την Ταϊβάν και τις πυροδότησαν χθες Τρίτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους σχεδόν 2.800.

Οι πηγές της εφημερίδας, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, έδωσαν κάποιες λεπτομέρειες για την επιχείρηση αυτή άνευ προηγουμένου, την ευθύνη για την οποία το λιβανικό σιιτικό κόμμα επέρριψε ήδη στο Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα με τις πηγές.

Μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης, ως και 57 γραμμάρια, τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.

Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανικό κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά τους Τάιμς.

Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας συνάδουν με τη θεωρία, που διατύπωσαν αρκετοί ειδικοί χθες, κατά την οποία οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να παρεισφρήσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολάχ και να σχεδιάσουν την ενέργεια.

 


Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε νωρίτερα χθες ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια», και κατ’ αυτήν υπέστησαν «πειρατεία στην πηγή».

Τι ισχυρίζεται η εταιρεία Gold Apollo στην Ταϊβάν, που κατασκεύασε τους βομβητές

Η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo διέψευσε την Τετάρτη δημοσιεύματα ότι κατασκεύαζε τα beepers, που χρησιμοποιούσαν μέλη του λιβανέζικου ισλαμικού κινήματος Χεζμπολάχ, τα οποία πυροδοτήθηκαν, προκαλώντας λουτρό αίματος.

«Αυτά δεν είναι τα προϊόντα μας (…) », είπε ο διευθυντής της εταιρείας Hsu Ching-kuang σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι.

Ο ίδιος αντέδρασε σθεναρά σε δημοσιεύματα που δημοσιεύθηκαν από την καθημερινή εφημερίδα New York Times , σύμφωνα με τα οποία οι τηλεειδοποιητές είχαν παραγγελθεί στην εταιρεία Gold Apollo. Είπε μάλιστα, ότι κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα της. «Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Μόνο που είχε το σήμα μας», είπε. «Είμαστε μια υπεύθυνη εταιρεία. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό», είπε.

Ο πρόεδρος της κορεατικής εταιρείας Gold Apollo, Σου Τσινγκ-Κουάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το θέμα, είπε ότι οι συγκεκριμένοι βομβητές που αγοράστηκαν από τη Χεζμπολάχ, κατασκευάστηκαν από Ευρωπαίο διανομέα της εταιρείας.

Η ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία δεν κατονομάστηκε, υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τη Gold Apollo πριν από τρία χρόνια, αρχικά έκανε μόνο τη διανομή, ενώ το τελευταίο διάστημα άρχισε και να κατασκευάζει τους βομβητές και άλλες συσκευές επικοινωνίας, αποκτώντας τα δικαιώματα να χρησιμοποιεί το όνομα της Gold Apollo.

Ο Σου είπε ακόμα ότι η Gold Apollo είχε στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπη «τουλάχιστον μια φορά, με ανωμαλία στη συμφωνία», κάνοντας λόγο για μια μεταφορά χρημάτων που άργησε αρκετά.

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί τώρα, είναι εάν όντως το Ισραήλ προέβη σε αυτό το υβριδικό χτύπημα -κάτι που θα γίνει εάν θα υπάρξει επίσημη ανάληψη της ευθύνης, καθώς και με ποιον τρόπο.

Ένα ερώτημα, για παράδειγμα, είναι εάν η ευρωπαϊκή εταιρεία που δεν κατονόμασε ο πρόεδρος της Gold Apollo, αποτελεί εταιρεία- δορυφόρο της Μοσάντ που δούλευε μέχρι να λάβει την εντολή να χτυπήσει, ή εάν τα μέλη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κατάφεραν να παρεισφρήσουν στην εταιρεία, ή σε κάποιο σημείο της αλυσίδας διανομής ως τον τελικό αποδέκτη, σαμποτάροντας τους βομβητές. Δηλαδή εάν οι βομβητές κατασκευάστηκαν ως φονικές συσκευές, ή παγιδεύτηκαν μετά την κατασκευή τους.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ανεβαζουν σε 400 τους τραυματίες από την επίθεση, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Χαρακτηριστικά ο Guardian αναφέρει:

«Τα νοσοκομεία σε όλο τον Λίβανο κατακλύζονταν από εισροή ασθενών και ένα νοσοκομείο πεδίου δημιουργήθηκε στη νότια πόλη Τύρου για να φιλοξενήσει τους τραυματίες. Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων ήταν συνεχής στην πρωτεύουσα του Λιβάνου περισσότερες από τρεις ώρες μετά την αρχική επίθεση.

Στα λιβανέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο ασθενών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, με σπασμένα χέρια, ανοιχτές πληγές στα πλευρά τους και δεμένα κεφάλια. Ένας γιατρός στο νοσοκομείο Geitawi της Βηρυτού είπε ότι η μονάδα επειγόντων περιστατικών περιθάλπει «αρκετούς ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση».

Πώς εξερράγησαν οι βομβητές;

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, δύο είναι τα σενάρια που μπορεί να προκάλεσαν την έκρηξη των μπαταριών. Το πρώτο είναι ένας χάκερ να προκάλεσε την υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, με αποτέλεσμα να εκραγούν.

Μετά από εξέταση των πλάνων, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν πως ο τύπος της έκρηξης δεν θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερθέρμανση των μπαταριών.  Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εξετάζεται είναι κάποιο είδος επίθεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, που αφορούσε την αλλοίωση των βομβητών κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους.

Ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να έχουν συσκευαστεί με 10 έως 20 γραμμάρια στρατιωτικής εκρηκτικής ύλης, κρυμμένα μέσα σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.  Αυτό, είπε ο εμπειρογνώμονας, θα είχε οπλιστεί με ένα σήμα, κάτι που ονομάζεται αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου.

Ο Ρόμπερτ Γκράχαμ, διευθύνων σύμβουλος της Errata Security, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας στην Ατλάντα, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι χάκερς να έκαναν τις μπαταρίες μέσα στους βομβητές να εκραγούν με μια σελίδα που περιείχε κακόβουλο κώδικα, αλλά αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Οι χάκερς θα έπρεπε να γνωρίζουν τη μάρκα και το μοντέλο των συσκευών και το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο ισχυρό όσο δείχνουν τα βίντεο των εκρήξεων, είπε.

Ένα πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τον Γκράχαμ, είναι ότι ένα φορτίο βομβητών από τον κατασκευαστή τους αναχαιτίστηκε καθ’ οδόν προς τον προορισμό τους και τοποθετήθηκαν εκρηκτικά στο εσωτερικό τους μαζί με κακόβουλο κώδικα. Ένας βομβητής θα τα πυροδοτούσε.

Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνο, θα λάβει δίκαιη τιμωρία»

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «» για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση». Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας». Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Παρόμοιες εκρήξεις με αρκετούς τραυματίες σημειώθηκαν – μετά το αρχικό περιστατικό στη Βηρυτό – και σε άλλες περιοχές στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters και αραβικά μέσα ενημέρωσης. Τόσο το Al-Arabiya όσο και το Al-Jazeera, ανέφεραν πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο Όρος του Λιβάνου και στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ κατοικοι ανέφεραν πως κράτησαν περίπου μισή ώρα. Στη Συρία, 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης