Η έντονη προειδοποίηση για την ολοένα αυξανόμενη ανεργία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα την ανεργία στους νέους, κυριάρχησε στην ομιλία του καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, αλλά και των άλλων ομιλητών, κατά την ογκώδη συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματός του, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες, στην πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης.
Μιλώντας στην παραδοσιακά μεγαλύτερη αυτή συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Αυστρία με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, ο καγκελάριος Φάιμαν επισήμανε το γεγονός πως η Αυστρία έχει το μικρότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (σ.σ. μόλις 4%) και τη μεγαλύτερη απασχόληση μετά το 1945, όμως, όπως είπε, η Σοσιαλδημοκρατία είναι ένα ευρωπαικό κίνημα και πρέπει να εργαστεί για να έχουν όλοι δουλειά, που θα φτάνει για να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην χρειάζονται τρεις δουλειές για να επιβιώσουν.
Αναφερόμενος στις επόμενες αυστριακές βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013, ο κ. Φάιμαν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο επιστροφής στην εξουσία ενός συνασπισμού της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, που, όπως επισήμανε, κυβερνώντας μεταξύ 2000 και 2006 άφησε έντονα ίχνη των ζημιών για τη χώρα.
Ο ίδιος, απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία και στο μέλλον, του κόμματός του με το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, που διακηρύττει και υποδαυλίζει, όπως είπε, το μίσος.
Στο ίδιο αγωνιστικό πνεύμα, με σαφείς προειδοποιήσεις για μελλοντική επανασύσταση του δεξιού- ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία, ήταν και η ομιλία του δημάρχου, κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και θεωρούμενου ως ισχυρότερου πολιτικού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος απαίτησε και ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, χωρίς το οποίο, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη κοινωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Χόιπλ, σε αυτήν τη βάση πρέπει να στηριχτεί η συζήτηση για δίκαιη κατανομή του πλούτου και επιπλέον, είπε, δεν αρκεί μόνο να απομακρυνθούν τα «ερείπια» της κρίσης, της οποίας αφετηρία υπήρξε ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά να διασφαλιστεί το μέλλον και αυτό πρέπει να γίνει με επενδύσεις σε τομείς, όπως στην υγεία, την παιδεία, την έρευνα και την πολιτική απασχόλησης.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Αυστρίας Εριχ Φόγκλαρ, επισήμανε πως ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι σήμερα τόσο επίκαιρος όσο ποτέ και κατήγγειλε πως δεν ήταν τα κοινωνικά συστήματα, οι ασφάλειες συντάξεων ή ανεργίας, η εγγυημένη ελάχιστη αμοιβή ή τα προγράμματα απασχόλησης, που βούλιαξαν τον κόσμο στην οικονομική και δημοσιονομική κρίση, αλλά οι απορρυθμισμένες και ιδιωτικοποιημένες χρηματαγορές.
Οι πάνω από 100.000 συμμετέχοντες, στην παραδοσιακή, εδώ και 122 χρόνια, αυτή «Γιορτή των εργαζομένων» στη Βιέννη, απαιτούσαν στα συνθήματά τους, διατήρηση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιότερο φορολογικό σύστημα, συμπεριλαμβανόμενης και της φορολόγησης των πλουσίων.
Σημειώνεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν στο δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία εδώ και πάνω από 90 χρόνια, από το 1918, ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση «Η κόκκινη Βιέννη», λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός τους.
Δείτε την πορεία των Βιεννέζων για την εργατική Πρωτομαγιά, όπως καταγράφηκε από έναν ερασιτέχνη εικονολήπτη:
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά