Η υδάτινη κυριαρχία που περιβάλλει την αμφισβητούμενη ως προς την υπό ρωσική κυριότητα χερσόνησο της Κριμαίας – από Δύση και Ουκρανία- προκάλεσε τη μεγαλύτερη έως τώρα κρίση στις σχέσεις Κιέβου-Μόσχας, με επικίνδυνες ανακοινώσεις για την ειρήνη στην περιοχή.
Το επικίνδυνο «επεισόδιο» ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Κυριακής, όταν δύο κανονιοφόροι και ρυμουλκό του ουκρανικού ναυτικού πέρασαν στην ελεγχόμενη πλέον από τη Ρωσία ναυτική περιοχή, στη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση το στενό του Κερτς, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν τις ρωσικές Αρχές, κάτι που γινόταν συνήθως, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι.
Το ουκρανικό ναυτικό υποστηρίζει πως τα σκάφη του κατευθύνονταν από το λιμάνι της Οδησσού προς τη Μαριούπολη, «σε πλεύση ρουτίνας μεταφοράς», και πως είχαν ενημερώσει τις ρωσικές Αρχές εκ των προτέρων.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως «για λόγους ασφαλείας αποκλείσθηκε το στενό του Κερτς, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν προειδοποιητικές βολές εναντίον των ουκρανικών πλοίων»Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, επανειλημμένα ειδοποιήθηκαν τα ουκρανικά σκάφη να εγκαταλείψουν τα ρωσικά ύδατα, ωστόσο οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν, ενώ άλλα δύο ουκρανικά σκάφη αναχωρούσαν από το λιμάνι της Αζοφικής Berdyansk με κατεύθυνση το στενό του Κερτς, από την αντίθετη πλευρά, αλλά υποχρεώθηκαν από ρωσικά να επιστρέψουν στο λιμάνι.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν επίσης πως «για λόγους ασφαλείας, αποκλείσθηκε το στενό του Κερτς, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν προειδοποιητικές βολές εναντίον των ουκρανικών πλοίων». Τρεις Ουκρανοί τραυματίσθηκαν και τους χορηγήθηκε ιατρική περίθαλψη, ενώ τα σκάφη τους κατασχέθηκαν από τους Ρώσους.
«Το Κίεβο χρησιμοποίησε ληστρικές μεθόδους για να επιτύχει τους στόχους του» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μετά το επεισόδιο. «Η Ουκρανία πρώτα στήνει την πρόκληση κι ύστερα παίζει παιχνίδι εξουσίας και κατηγορεί τους άλλους για επιθετικές ενέργειες» πρόσθεσε.
Γύρω στα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έδωσε εντολή στο Εθνικό Αμυντικό Συμβούλιο της χώρας του να συνεδριάσει και να εγκρίνει την πρότασή του για επιβολή στρατιωτικού νόμου, κάτι που εγκρίθηκε.
Σήμερα στην ουκρανική Βουλή (Verkhovna Rada) θα γίνει η ψηφοφορία για να εγκριθεί ή όχι η απόφαση.
Πάντως, ο Ποροσένκο, παρόλο που ζήτησε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τους συμμάχους της χώρας του, δήλωσε πως η επιβολή του στρατιωτικού νόμου δεν σημαίνει ταυτόχρονα επιστράτευση ή σχεδιασμό διεξαγωγής επιθετικών ενεργειών.
Η Ρωσία με τη σειρά της κάλεσε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα, με ένα και μοναδικό ζήτημα: «Τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Το στενό του Κερτς είναι πλέον ανοιχτό
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, το περιστατικό στο στενό του Κερτς συνιστά ουκρανική πρόκληση, ενώ σημείωσε ότι ο χρόνος, η τοποθεσία και η μορφή της ήταν προσχεδιασμένα.
Χθες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της FSB, Αντόν Λοζοβόι, τα κατασχεμένα πλοία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Κερτς και για τους τρεις ελαφρά τραυματισμένους Ουκρανούς ναυτικούς παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια.
Η προεκλογική ατμόσφαιρα στην Ουκρανία
Για ορισμένους παρατηρητές το επεισόδιο σχετίζεται με την όλη προεκλογική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, εν όψει των αναμενόμενων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Εκλογές που θα είναι η δεύτερη πολιτική δοκιμασία μετά την πτώση της Σοβιετικής κυριαρχίας, το 1991.
Οι πρώτες εκλογές είχαν γίνει το 2010, όταν η Yulia Tymoshenko είχε χάσει με μικρή διαφορά από τον (τελικά ανατραπέντα με πραξικόπημα) Viktor Yanukovych.
Αυτήν τη φορά όμως, η Tymoshenko με 17,8% προηγείται επικεφαλής του κόμματος της Πατρίδας (Batkivshchyna).
Την ίδια ώρα ο Ποροσένκο τα πηγαίνει πολύ άσχημα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες του δίνουν γύρω στο 8%.
Διαβάστε ακόμα:
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης