Υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου συντάσσονται τόσο το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αλλά και η ηγεσία του ΜΗΡ. Υπέρ του ΟΧΙ είναι το κυρίως αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αλλά και το προσηλωμένο στους Κούρδους Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), η ηγεσία του οποίου και οι περισσότεροι από τους εκλεγέντες βουλευτές του βρίσκονται φυλακισμένοι με την κατηγορία της «τρομοκρατίας».

Η ανησυχία της τουρκικής κυβέρνησης βρίσκεται στις «κρυφές ψήφους». Εκείνων δηλαδή που για ευνόητους λόγους λένε στις δημοσκοπήσεις πως θα ψηφίσουν ΝΑΙ, ενώ πρόκειται να ρίξουν ΟΧΙ στις κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν επίσης και οι αναποφάσιστοι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εκστρατείας του ΑΚΡ, καθώς και όσοι δεν σκοπεύουν να πάνε στις κάλπες.

Όσο για τις δημοσκοπικές έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό –όπου ζουν Τούρκοι πολίτες- το αποτέλεσμα δεν δείχνει να ικανοποιεί τους κυβερνητικούς παράγοντες. Μετά την «πόλεμο λέξεων» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και την ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την μεταφορά του προεκλογικού κλίματος στις χώρες αυτές τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι αμφίβολα.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως το ΝΑΙ και το ΟΧΙ σχεδόν ισοψηφούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης