Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, Μπογκοτά, προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και ηγετικά στελέχη της Farc, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η μεγαλειώδης ειρηνευτική πορεία πραγματοποιήθηκε ανήμερα της δολοφονίας του πρώην υποψήφιου προέδρου,Jorge Eliecer Gaitan (9 Απριλίου 1948). Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η δημαρχεία της πόλης, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Ο πολιτικός της Αριστεράς ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα κέρδιζε τις εκλογές, καθώς είχε μεγάλη απήχηση στο εκλογικό σώμα λόγω της δέσμευσής του να δώσει μάχη για τα δικαιώματα των φτωχών. Η δολοφονία του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κολομβίας και θεωρείται ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία της Farc.

Το παρών στην πορεία έδωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Juan Manuel Santos, ο οποίος δήλωσε πως «πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ενότητα του λαού», στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τις «Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (Farc) να γίνουν περισσότερο διαλλακτικές στις απαιτήσεις τους.

«Αρπάξτε την ευκαιρία. Πρέπει να ενώσουμε όλους τους πολίτες και να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή τη διαμάχη», εξήγησε στη διάρκεια ομιλίας του.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, τον περασμένο Οκτώβριο και συνεχίζονται στην Κούβα, έχουν στόχο να τερματίσουν την ένοπλη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Farc και την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για σχεδόν πέντε δεκαετίες. Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Κάλι, η Μπαρανκουίλα και το Σανταντέρ.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αφοπλίσει τους μαχητές της ένοπλης οργάνωσης και να εντάξει ομαλά στην πολιτική σκηνή την ηγεσία της, έτσι ώστε να μπορούν οι υποστηρικτές της Farc να εκφράζονται μέσα από νόμιμες και πολιτικές διαδικασίες.

Μακρύς ο δρόμος της διαπραγμάτευσης

Αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως η ηγεσία της Farc απλά «κερδίζει χρόνο» με το να εκφράζει συνεχώς τις διαφωνίες της στη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τον ένοπλο αγώνα της.

Οι επαφές στην Αβάνα είναι ιδιαίτερα σκληρές, ενώ υπάρχουν και ορισμένες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, που δεν επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας σε ορισμένα από τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία εξετάζονται. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το αίτημα της Farc για αναδιανομή των γεωργικών εκτάσεων σε ορισμένες επαρχίες της Κολομβίας, θέμα το οποίο προκαλεί την έντονη αντίθεση των μεγάλων γαιοκτημόνων. Παράλληλα, οι οπαδοί του πρώην προέδρου, Alvaro Uribe, εκτιμούν πως η παρούσα κυβέρνηση θα έπρεπε να τηρήσει μια πιο σκληρή στάση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων απέναντι στη Farc.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 3 εκατ. αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες πάντως προκαλούν αρκετές αντιδράσεις και στο εσωτερικό των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας (στρατό, Αστυνομία). Ο πρόεδρος πάντως της Κολομβίας εξέφρασε διαφορετική γνώμη επί του θέματος.

«Όσοι νομίζουν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη, κάνουν λάθος. Τους ενδιαφέρει περισσότερο η ειρήνη από τον οποιονδήποτε», εξήγησε ο Juan Manuel Santos, έχοντας αποτίσει νωρίτερα φόρο τιμής στους πολίτες και τους στρατιώτες που έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους.

Στη διάρκεια της ομιλίας του πάντως φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε αίτημα της Farc για κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές -για όσο χρονικό διάστημα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις-, καθώς όπως επεσήμανε «μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε μια επιμήκυνση της σύγκρουσης».
 

Διαβάστε επίσης:
Αρνητική στα χρονοδιαγράμματα η Farc, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013, 03:20
Επιστροφή στα όπλα για τους μαχητές της Farc, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013, 02:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας