Λίγο πριν την ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για το τρίτο πρόγραμμα, Μέρκελ και Σόιμπλε προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές. Το διακύβευμα είναι το πολιτικό κύρος της καγκελαρίου.
Αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές αποφεύγουν να πουν δημοσίως τι προτίθενται να ψηφίσουν αύριο στο γερμανικό κοινοβούλιο στην ψηφοφορία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
«Είμαι ακόμα διακοπές Ελλάδα», γράφει ένας χριστιανοδημοκράτης βουλευτής από το κρατίδιο της Έσσης μέσω SMS. Και σίγουρα δεν είναι ο μόνος από το κόμμα του που κάνει διακοπές στη χώρα, η οποία κρατά εδώ και πέντε χρόνια με κομμένη ανάσα την ευρωζώνη και πρόκειται να λάβει τα επόμενα τρία χρόνια πιστώσεις 86 δισεκατομμυρίων.
«Όχι» της Die Linke στο τρίτο πακέτο
Σε δίλημμα βρίσκεται η Αριστερά, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Από τη μια, το Die Linke είναι ο βασικός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία αλλά η γερμανική «Αριστερά» διαφωνεί επί της αρχής με τους όρους των δανειστών και τους απορρίπτει, παρά την έγκριση εντέλει από την ελληνική Βουλή του διαφιλονικούμενου τρίτου πακέτου βοήθειας. Σε συνέντευξή του προς το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Die Linke προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα:
«Ψηφίζοντας ‘όχι’ ασκούμε κριτική στη δική μας κυβέρνηση. Εάν επρόκειτο να εξαρτηθεί η έγκριση από τις ψήφους μας, θα έπρεπε να είχαν διαπραγματευτεί με εμάς και τότε το πακέτο θα είχε διαφορετική μορφή. Δυστυχώς όμως δεν εξαρτώνται από εμάς. Στην Ελλάδα θα ψήφιζα πάντα με ‘ναι’ γιατί οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε την εξαθλίωση των Ελλήνων. Άλλωστε εκβιάστηκαν, θα πρέπει να το πούμε και αυτό».
«Κατάργηση της δημοκρατίας»
Από παλαιότερη συνάντηση των Γκρέγκορ Γκίζι και Κάτια Κίπινγκ με τον Αλέξη Τσίπρα
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς στην Τρόικα: «Με ενοχλεί το ότι κάθε προσχέδιο νόμου πρέπει να περνά από κάθε θεσμό ξεχωριστά πριν καν συζητηθεί. Σας παρακαλώ! Πρόκειται για κατάργηση της δημοκρατίας! Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί καν να ανακοινώσει ένα σχέδιο νόμου χωρίς την έγκριση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Υπάρχουν όρια…»
Ο Γκρέγκορ Γκίζι πάντως εκφράζει την ικανοποίησή του που τα σενάρια Grexit δεν υπάρχουν πλέον στο τραπέζι.
«Είμαι ευτυχής που απετράπη το Grexit το οποίο θα ισοδυναμούσε με εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Επιπλέον θα κινδύνευε η ευρωζώνη στο σύνολό της καθώς ενδέχεται να υπήρχαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ευρώ ωφελεί πρωτίστως τη Γερμανία. Αυτό που βρίσκω τραγικό σε αυτό το πακέτο είναι ότι δεν είναι ένα πακέτο ανοικοδόμησης. Επιτρέψτε μου την εξής επισήμανση. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δώσει ούτε σεντ στην Ελλάδα. Οι αναγνώστες μιας συγκεκριμένης εφημερίδας νομίζουν ότι δώσαμε ήδη δις στην Ελλάδα. Αυτό δεν ισχύει, δεν δώσαμε τίποτα. Αυτά προέρχονται από αλλού. Η κυβέρνησή μας όμως υπέγραψε ότι εγγυόμαστε για το 27 % των δανείων. Είναι αρκετά στην περίπτωση της Ελλάδας. Μόνον όμως για την περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αν δεν μπορεί να πληρώσει».
Μονόδρομος η ανοικοδόμηση της Ελλάδας
“Ψηφίζοντας ‘όχι’ ασκούμε κριτική στη δική μας κυβέρνηση”
Σύμφωνα με τον Γκίζι υπάρχει λοιπόν μόνο ένας δρόμος: «Η ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Και πάλι όμως μειώνονται οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές και άλλα, με αποτέλεσμα να υποχωρούν τα φορολογικά έσοδα διότι η Ελλάδα και λόγω του μικρού όγκου εξαγωγών εξαρτάται από την εσωτερική ζήτηση. Αυξάνουμε τον ΦΠΑ στα νησιά, το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των τουριστών. Ο τουρισμός όμως φέρνει φορολογικά έσοδα. Δεν καταλαβαίνω τη λογική σε όλα αυτά».
Υπάρχουν όμως και ορισμένα θετικά σημεία στη συμφωνία, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως τα μέτρα πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. «Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς. Αυτή είναι τώρα η πρώτη κυβέρνηση που δεν εμπλέκεται. Μόνον με αυτή μπορούμε τώρα να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή».
Μέρκελ-Σόιμπλε πολιορκούν τους «αντάρτες» βουλευτές
Το αργότεροτο μέχρι απόψε οι περισσότεροι βουλευτές είτε θα επιστρέψουν, είτε θα διακόψουν τις διακοπές τους και θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα.
Στις 7μμ. συνεδριάζει εκτάκτως στο γερμανικό κοινοβούλιο η Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών για να ενημερωθεί κυρίως από τον υπουργό Οικονομικών για όλες τις εξελίξεις. Ο ρόλος του Β. Σόιμπλε θεωρείται καθοριστικός για την έκβαση της ψηφοφορίας την Τετάρτη, μιας και ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, αλλά και επειδή οι βουλευτές τον εμπιστεύονται. Δεν αποκλείεται μάλιστα την Τρίτη το βράδυ να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ψηφοφορία για το ελληνικό πρόγραμμα, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, με στόχο τη δημιουργία μιας πρώτης εικόνας των προθέσεων των βουλευτών.
Θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;
Μέρκελ και Σόιμπλε γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο περισσότεροι βουλευτές καταψηφίσουν το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το πολιτικό κύρος της καγκελαρίου.
Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει συνεπώς να καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για πάρουν με το μέρος τους όσους περισσότερους βουλευτές μπορούν. Τους βουλευτές απασχολεί κυρίως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Γερμανία είχε εξαρχής καταστήσει σαφές ότι η δική της συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Ταμείο πάντως δεν προτίθεται να αποφασίσει γι’ αυτό πριν το φθινόπωρο.
Υπάρχει μόνον η διαβεβαίωση της καγκελαρίου, όπως τη διατύπωσε χθες στη συνέντευξή της στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF). Σύμφωνα με την Α. Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πακέτο από τη στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όσα δήλωσε η κ. Λαγκάρντ θα γίνουν πραγματικότητα», δήλωσε στο ZDF η Αγκελα Μέρκελ.
Δεν έχουν νόημα οι συζητήσεις αν η Αθήνα δεν κάνει μεταρρυθμίσεις
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν απέκλεισε το ενδεχόμενο για κούρεμα του ελληνικού χρέους όπως έχει ζητήσει το ΔNT. Μιλώντας στο Spiegel Online υποστήριξε ότι «ενδεχομένως στην επιμήκυνση της αποπληρωμής και τα επιτόκια να υπάρχουν κάποια στενά περιθώρια για βελτιώσεις».
Παράλληλα ο κ. Σπαν απηύθυνε έκκληση στην Αθήνα να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων: «Η βασική προϋπόθεση για όλα τα περαιτέρω είναι η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία που της δίνεται και να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα με συνέπεια μέχρι τον Οκτώβριο. Διαφορετικά δεν χρειάζεται καν να συζητάμε το φθινόπωρο για μέτρα με στόχο την βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Πληροφορίες από Spiegel Online / dpa /faz.net /ARD