Οι ταραχές στην Αίγυπτο έχουν οδηγήσει στο προσωρινό κλείσιμο πολλών από τις δεκάδες παράνομες σήραγγες που ενώνουν υπογείως την χερσόνησο του Σινά με την Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας και σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες. Η κυβέρνηση της Χαμάς απειλείται με κρίση διότι πλέον δυσκολεύεται να προμηθευτεί οπλισμό, αλλά και καλείται να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή για την έλλειψη αγαθών (σ.σ: από καύσιμα και τσιμέντο μέχρι τρόφιμα, ζώα και είδη πρώτης ανάγκης) που διακινούνται παράνομα μέσω των τούνελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από την πραξικοπηματική ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, η Αίγυπτος φαίνεται να διανύει μία περίοδο αστάθειας που συμπαρασύρει την Λωρίδα της Γάζας. Αυτό συμβαίνει γιατί η Χαμάς, το κυβερνόν κόμμα της Γάζας, εξαρτάται από την οικονομική σχέση με την Αίγυπτο.

«Με τις τρομοκρατικές επιθέσεις από ισλαμιστικές ομάδες στο βόρειο Σινά να αυξάνονται ύστερα από την εκδίωξη του Μόρσι, η Αίγυπτος έκλεισε τα σύνορα με την Παλαιστίνη επ’ αόριστον και συμπαρέσυρε το λαθρεμπόριο μέσω των τούνελ. Από το 2007 όταν η ριζοσπαστική ισλαμική Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα, η τακτική διέλευση των συνόρων είχε ουσιαστικά σταματήσει. Το 2011 οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι άνοιξαν το πέρασμα αλλά όχι στον βαθμό που οι Χαμάς επιθυμούσαν. Ο αιγυπτιακός στρατός θα μπορούσε να ανεχτεί το λαθρεμπόριο μέσω των σηράγγων αλλά όχι σε εποχές κρίσης», γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ του το βρετανικό BBC.

Η ύπαρξη των υπογείων τούνελ χρονολογείται τουλάχιστον από το 1983, ωστόσο υπήρξε μία έκρηξη κατασκευής τους στο διάστημα 2005-2008. Σήμερα ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι φτάνει περίπου τα 800. Οι σήραγγες είναι νομιμοποιημένες από την Χαμάς, ωστόσο, επισήμως η Αίγυπτος τις θεωρεί παράνομες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γάζα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τα παράνομα τούνελ. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 για παράδειγμα, το 68% της απαιτούμενης ποσότητας αλευριού, το 98% της ζάχαρης και το 100% του χάλυβα και του τσιμέντου μεταφερόταν από αυτές τις σήραγγες.

Οι φόροι επί των λαθραίων αγαθών καταλήγουν στα ταμεία των Παλαιστινίων ισλαμιστών της Χαμάς. Τους τελευταίους μήνες, η Χάμας κέρδισε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους επί των λαθραίων καυσίμων.

Μία άλλη πηγή εσόδων της κυβέρνησης της Χαμάς είναι το Ιράν το οποίο υπολογίζεται ότι προσέφερε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Αλλά το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης έχει μειώσει την οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης της Χαμάς επειδή πολλοί Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του αλεβίτη (σιίτη) προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, συμμάχου του Ιράν.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης