Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν “άμεσα” μέτρα εναντίον οργανώσεων που συνδέονται με το κίνημα BDS για μποϊκοτάζ του Ισραήλ, θεωρώντας το “αντισημιτικό”, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την Ιερουσαλήμ.
Το BDS (boycott, divestment, sanctions / μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις) είναι μια παγκόσμια εκστρατεία οικονομικού, πολιτιστικού και επιστημονικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ, με στόχο να τερματιστεί η κατοχή και η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
“Σήμερα θέλω να ανακοινώσω ότι θα θεωρήσουμε αντισημιτική την παγκόσμια αντι-ισραηλινή εκστρατεία BDS”, δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
“Θα λάβουμε άμεσα μέτρα για τον εντοπισμό οργανώσεων που εμπλέκονται στην εκστρατεία μίσους που κάνει το BDS και θα αποσύρουμε την αμερικανική υποστήριξη από τις ομάδες αυτές”, πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωση, διευκρίνισε ότι θα εντοπιστούν οι οργανώσεις των οποίων οι δραστηριότητες στοχεύουν να “τιμωρήσουν ή να περιορίσουν τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ συγκεκριμένα, ή με πρόσωπα που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ισραήλ ή σε οποιαδήποτε περιοχή ελέγχεται από το Ισραήλ”.
“Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εξετάσει τη χρήση των δικών του πόρων για να εξακριβώσει ότι δεν χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας BDS”, συνέχισε.
Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ συνεχίστηκε σε όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις από το 1967, αλλά επιταχύνθηκε υπό την προώθηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τις ευλογίες του συμμάχου του στην Ουάσινγκτον, Ντόναλντ Τραμπ.
Την Πέμπτη, ο Πομπέο ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στο εξής θα βάζουν ετικέτες στις εξαγωγές από ισραηλινούς οικισμούς στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως προερχόμενες απευθείας από το Ισραήλ, μετά την επίσκεψή του σε έναν ισραηλινό οικισμό, που ήταν η πρώτη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
“Δώρο”
Οι υποστηρικτές του BDS βασίζονται στο παράδειγμα της Νότιας Αφρικής, υποστηρίζοντας ότι το μποϊκοτάζ της χώρας επέτρεψε να τεθεί τέλος στο καθεστώς του απαρτχάιντ.
Το Ισραήλ κατηγορεί αυτήν την εκστρατεία αντισημιτισμού και ότι αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους, κάτι που το κίνημα διαψεύδει.
Την Πέμπτη, το γραφείο του BDS στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανακοίνωσε ότι “απορρίπτει όλες τις μορφές ρατσισμού, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού”, κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ “ότι προσπαθεί να δυσφημίσει το κίνημα”.
Σύμφωνα με νόμο που ισχύει από το 2017, το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του σε αλλοδαπούς που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την εκστρατεία.
Τον Νοέμβριο του 2019, ο τοπικός εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch /HRW) Ομάρ Σακίρ, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε διασύνδεση με το BDS, έγινε το πρώτο πρόσωπο που απελάθηκε από το Ισραήλ βάσει αυτού του νόμου.
Το HRW κατήγγειλε την απέλαση, η οποία μοιάζει σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, με τη μεταχείριση που επιφύλαξαν στην οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χώρες όπως η Αίγυπτος, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.
Σήμερα, η οργάνωση είπε ότι “η διοίκηση Τραμπ δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να βλάψει δημοσίως ομάδες γιατί υποστηρίζουν διάφορα μποϊκοτάζ”.
Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η αμερικανική απόφαση “παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και είναι ένα δώρο για όσους επιδιώκουν να φιμώσουν, να παρενοχλήσουν, να εκφοβίσουν και να καταπιέσουν αυτούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο”.