Ο συντηρητικός πολιτικός Αντρέι Ντούντα ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Πολωνίας, εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου και μίας ενδεχόμενης επιστροφής στην εξουσία του λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του μέντορά του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.
Ο 43χρονος Ντούντα, που διαδέχεται τον φιλελεύθερο Μπρόσνισλαβ Κομορόφκσι, ορκίστηκε πρόεδρος ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών, παρουσία πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Πολωνίας, μεταξύ των οποίων και ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη Λεχ Βαλέσα.
Στην ομιλία του εξέφρασε την αφοσίωσή του στα ιδανικά του δίδυμου αδελφού του μέντορά του, του Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010 στο Σμολένσκ της Ρωσίας.
Όταν ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ήταν πρωθυπουργός το 2006-2007, οι δύο αδελφοί είχαν ακολουθήσει μία συντηρητική πολιτική, εχθρική τόσο απέναντι στη Γερμανία και στη Ρωσία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγούνταν, έπεσε σπαρασσόμενη από εσωτερικές διαμάχες.
Όμως σήμερα, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το κόμμα PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι έχει ούριο άνεμο. Προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις έναντι των φιλελευθέρων της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια.
Έπειτα από τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου με αντίπαλο τον απερχόμενο πρόεδρο, ο Ντούντα εγκατέλειψε τις τάξεις του PiS. “Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα κόμμα. Πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία ολόκληρης της κοινωνίας”, δήλωσε.
Οι αρμοδιότητες του αρχηγού του Κράτους στην Πολωνία είναι σχετικά περιορισμένες και την πραγματική εξουσία ασκεί η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος έχει ωστόσο το πάνω χέρι στον στρατό και την εξωτερική πολιτική και έχει δικαίωμα βέτο στους νόμους που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο και για να ισχύσουν πρέπει να έχουν την υπογραφή του.
Στη σημερινή ομιλία του ο νέος αρχηγός του Κράτους κάλεσε το ΝΑΤΟ να δώσει “περισσότερες εγγυήσεις” στη χώρα του και στην κεντρική-ανατολική Ευρώπη με μία “ευρύτερη παρουσία” σε αυτό το τμήμα της ηπείρου.
“Έχουμε ανάγκη από επιπλέον εγγυήσεις, όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και παντού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση”, δήλωσε αναφερόμενος στην πολιτική της Μόσχας στη γειτονική Ουκρανία.
“Θέλω αυτές οι εγγυήσεις να δοθούν σαφώς, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία”, επέμεινε.
“Η εξωτερική πολιτική δεν αγαπά τις επαναστάσεις, αλλά χρειάζεται να διορθωθεί” στην Πολωνία, τόνισε.
“Πρέπει να φροντίσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως οικοδομώντας την, πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε τα συμφέροντά μας να λαμβάνονται υπόψη”, επέμεινε.
Ο Ντούντα επανέλαβε εξάλλου τις προεκλογικές υποσχέσεις του να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, που αυξήθηκε πρόσφατα στα 67 έτη, και να εισαγάγει γενικές φορολογικές εξαιρέσεις.
Ο Ντούντα καταδικάζει τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την οικογενειακή βία και τον νόμο που επιτρέπει την εξωσωματική γονιμοποίηση, δύο κείμενα που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το πολωνικό κοινοβούλιο και τον πρόεδρο Κομορόφκσι αλλά καταγγέλλονται από την ισχυρή πολωνική Εκκλησία, της οποίας ο νέος αρχηγός του κράτους είναι ένθερμο μέλος.
Στη γραμμή των αδελφών Κατσίνσκι, είναι αντίθετος με την υιοθέτηση από την Πολωνία τού κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος “όσο το βιοτικό επίπεδο των Πολωνών δεν έχει φθάσει εκείνο των Γερμανών ή των Ολλανδών”.
Γεννημένος στην Κρακοβία, σε μία οικογένεια καθηγητών της Ακαδημίας Ορυχείων, παιδί της χορωδίας και πρόσκοπος στην εφηβεία του, απέκτησε το 1996 πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας.
Το 2011 εξελέγη βουλευτής με το PiS, και πέρυσι εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του κόμματος αυτού ευρωβουλευτής.
Ο Ντούντα μιλάει αγγλικά και κατανοεί τα γερμανικά και τα ρωσικά. Είναι παντρεμένος με μία γερμανίδα δασκάλα, την Αγκάτα, και πατέρας μιας κόρης.