Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός (ΚΕ) στον οποίο μετέχουν τα περισσότερα κόμματα της κεντρώας πολωνικής αντιπολίτευσης, προηγείται του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Είναι η πρώτη δημοσκόπηση που προβλέπει νίκη για το ΚΕ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από τρεις εβδομάδες από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, την Πλατφόρμα Πολιτών (ΡΟ, κέντρο), το Κόμμα των Χωρικών (PSL), το φιλελεύθερο κόμμα Nowoczesna, τους Σοσιαλδημοκράτες (SLD) και τους Πράσινους.

Ο Συνασπισμός λαμβάνει το 35% της πρόθεσης ψήφου και προηγείται των συντηρητικών του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που λαμβάνει το 33% της προτίμησης των ψηφοφόρων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Kantar Millward Brown.

Το προοδευτικό κεντροαριστερό κόμμα Άνοιξη που ίδρυσε πρόσφατα ο Ρόμπερτ Μπιέντρον, ο πρώτος πολωνός πολιτικός που δηλώνει ανοικτά ομοφυλόφιλος και το αντισυστημικό κίνημα Kukiz’15, που λαμβάνουν αντίστοιχα 11% και 7% της πρόθεσης ψήφου, συμπληρώνουν τον κατάλογο των κομμάτων που μπορούν να περάσουν το όριο του 5% στην Πολωνία και να μπουν στο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά με τη βοήθεια υπολογιστή (CATI), σε δείγμα 1.500 ενηλίκων μεταξύ 5 και 11 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εξαγγελία από το PiS μιας σειράς γενναίων κοινωνικών δαπανών συνολικού ύψους έως 9,5 δισεκ. ευρώ ετησίως, από τις οποίες ορισμένες μπορεί να τεθούν σε ισχύ πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα μηνιαίο επίδομα 500 ζλότι (110 ευρώ) για κάθε παιδί, μια απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για κάθε μισθωτό ηλικίας κάτω των 26 ετών και έναν «13ο μήνα σύνταξης» ύψους 1.100 ζλότι, όπως και μια μείωση του εργασιακού κόστους και ταχεία ανάπτυξη του δικτύου οδικών μεταφορών.

Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το προεκλογικό του πρόγραμμα. Αντίθετα τα μέλη του, όλοι θερμοί ευρωπαϊστές, κατηγορούν συχνά τους συντηρητικούς ότι οδηγούν την Πολωνία προς ένα Polexit, μια έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι που κυβερνά από το 2015 απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, υιοθετώντας παράλληλα αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης, οι οποίες ώθησαν τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για τον κίνδυνο να πληγεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικών και οικονομικών υποσχέσεων το οποίο συνοδεύτηκε από ξενοφοβικά, εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά επιχειρήματα εξασφάλισε στο PiS το σύνολο της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας στην Πολωνία μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ