Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον ανακρίτριας που προΐσταται της έρευνας για την καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων που ακολούθησαν την παύση του προκατόχου της, στις οποίες έχουν σκοτωθεί πενήντα και πλέον άνθρωποι σε τρεις μήνες.
Η κυρία Μπολουάρτε, που αντικατέστησε τον Δεκέμβριο τον Πέδρο Καστίγιο μετά την παύση του από το Κογκρέσο, κατέθετε για μιάμιση ώρα, απάντησε σε ερωτήματα στο πλαίσιο της «έρευνας για τους θανάτους πολιτών κατά τις κοινωνικές κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου του 2022 και του Ιανουαρίου του 2023», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της εισαγγελίας.
Η προεδρία ανέφερε μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι η κυρία Μπολουάρτε έκανε «δηλώσεις σχετικά με τις έρευνες».
Η 60χρονη πρόεδρος χαμογελούσε πλατιά όταν προσήλθε στο δικαστικό μέγαρο στη Λίμα, με ισχυρή δύναμη να τη συνοδεύει, σύμφωνα με εικόνες που μεταφορτώθηκαν από την εισαγγελία σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έγινε καμία συγκέντρωση, ούτε υποστηρικτών της ούτε αντιπάλων της, έξω από το κτίριο στο κέντρο της περουβιανής πρωτεύουσας.
Η κυρία Μπολουάρτε «θέλει να βοηθήσει να αποκαλυφθεί ποια είναι η αλήθεια», δήλωνε προ ημερών η συνήγορός της, η Κέλι Μοντενέγκρο, στην εφημερίδα El Comercio.
Η εισαγγελία ανακοίνωσε τη 10η Ιανουαρίου πως έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα σε βάρος της κυρίας Μπολουάρτε για «γενοκτονία», «ανθρωποκτονίες με επιβαρυντικές περιστάσεις» και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών» κατά συρροή, αναφερόμενη στον ρόλο της στην αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Στα επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 54 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων έξι στρατιωτών που πνίγηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς προσπάθησαν να διασχίσουν ποταμό για να αποφύγουν διαδηλωτές που τους πετροβολούσαν. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, άλλοι 1.300 και πλέον άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι μισοί ένστολοι.
Υπουργοί και πρώην υπουργοί της κυβέρνησής της βρίσκονται επίσης στο σταυρόνημα της έρευνας.
Νέες κατηγορίες
Το Περού παραμένει βυθισμένο στη σοβαρή πολιτική και κοινωνική κρίση που ξέσπασε μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Καστίγιο, που αντικαταστάθηκε από την ως τότε αντιπρόεδρό του Μπολουάρτε.
Ο κ. Καστίγιο, 53 ετών, κατηγορείται πως αποπειράθηκε πραξικόπημα όταν προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον ανατρέψει.
Σε χωριστή ακροαματική διαδικασία, ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε χθες ενώπιον δικαστηρίου που εξετάζει αίτημα της εισαγγελέας να παραταθεί η προφυλάκισή του από τους 18 στους 36 μήνες.
Η εισαγγελία θέλει ακόμη να απαγγελθούν σε βάρος του νέες κατηγορίες, περί «σύστασης και συμμορίας», «αθέμιτης σύμπραξης» και «αθέμιτης άσκησης επιρροής έναντι ανταλλάγματος», σε αυτές της «στάσης» και της «συνωμοσίας» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ήδη.
«Αρνούμαι σθεναρά και κατηγορηματικά πως ήμουν επικεφαλής ή πως ήμουν μέλος εγκληματικού κυκλώματος», υπογράμμισε ο κ. Καστίγιο στο δικαστήριο. «Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ήταν πως υπηρέτησα τη χώρα μου ως πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρώην αρχηγός του κράτους, συμπληρώνοντας πως αισθάνεται ότι τον έχουν «απαγάγει».
Η πτώση του, έπειτα από δεκαεπτά μήνες στην εξουσία, πυροδότησε κινητοποιήσεις και βίαια επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Οι διαδηλωτές απαιτούν, πέρα από την παραίτηση της κυρίας Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός 2023.