Εντείνονται οι πιέσεις των Σουηδών προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη NG Gripen της Saab.

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος 16ος Γουστάβος και ο υπουργός Άμυνας Στεν Τόλγκφορς συναντήθηκαν με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αγορά των μαχητικών, προκειμένου να προωθήσουν τη σουηδική εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Λούλα, που φέρεται να τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στα μαχητικά Rafale που παράγει η Dassault στη Γαλλία, μετά τη συνάντησή του με τον Σουηδό μονάρχη απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση και να αποκαλύψει τις προθέσεις του.

«Οι τελικές εκθέσεις δεν έχουν ακόμα φθάσει σε εμένα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα μπορέσει να καταλήξει στην απόφασή του αφού το συμβούλιο εθνικής άμυνας του παραδώσει την πρότασή του.

Πάντως, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει ήδη κάνει σαφές ότι αυτός θα έχει τον τελευταίο λόγο και η απόφασή του εκτιμάται πως ίσως έχει μεγαλύτερη σχέση με την διπλωματία από ό,τι με τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε αεροσκάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε την τεχνολογία, ώστε να παράγουμε τα αεροσκάφη στη Βραζιλία και η Βραζιλία να γίνει εξαγωγέας αυτών των αεροσκαφών», δήλωσε.

Αυτός ο όρος μοιάζει να θέτει εκτός «μάχης» το μαχητικό των ΗΠΑ, το F/A-18 Super Hornet της Boeing.

Η Βραζιλία σχεδιάζει να αγοράσει 36 μαχητικά, με ενδεχόμενη μελλοντική αγορά ακόμη 100 τέτοιων. Το ύψος της συμφωνίας δεν αποκαλύπτεται, αν και βραζιλιάνικα ΜΜΕ εκτιμούν ότι θα κυμανθεί από τα 4 έως τα 10 δισ. δολάρια.

Εάν η Βραζιλία αγοράσει το Ραφάλ, θα είναι η πρώτη χώρα που το αποκτά, πέραν της Γαλλίας. Αξιωματούχοι στο Παρίσι ελπίζουν ότι, αν η συμφωνία επιτευχθεί, θα αυξηθούν οι πιθανότητες πώλησης του δικινητήριου μαχητικού και σε άλλες χώρες -περιλαμβανομένων της Ινδίας και του Κουβέιτ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης