Τα ονόματα αυτών που επιθυμούν να αναλάβουν τη θέση επιτρόπου αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες μέλη της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κάθε χώρα έχει έναν επίτροπο. Η φον ντερ Λάιεν θεωρείται η επιλογή της Γερμανίας και η Κάγια Κάλλας, υποστηριζόμενη από τους ηγέτες της ΕΕ για να είναι η επόμενη επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, θα είναι η εκπρόσωπος της Εσθονίας (ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής). Η Φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα να ορίσει έναν άνδρα και μια γυναίκα, εκτός από τις περιπτώσεις που ο επίτροπος παραμένει στη θέση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Politico παρουσιάζει πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής το πολιτικό σκηνικό και τις προθέσεις κάθε χώρας.

Ποιος παραμένει

Αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν μια δυσάρεστη εσωτερική διαμάχη διατηρώντας τους Επιτρόπους τους. Εξάλλου, η εμπειρία και η προσωπική τους σχέση με τη φον ντερ Λάιεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία) και ο Βάλντις Ντομπρόφσκις (Λετονία), για παράδειγμα, γνωστοί ως δύο σταθερά χέρια, θα προσθέσουν άλλα πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο βιογραφικό τους. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Dubravka Šuica (Κροατία), αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από την κυβέρνησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολλανδός επίτροπος, Βόπκε Χούκστρα, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης του τσάρου του κλίματος Φρανς Τίμερμανς και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν είναι στην ολλανδική κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Γάλλοι και Έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τους σημερινούς επιτρόπους τους, Τιερί Μπρετόν και Μαργαρίτη Σχινά.

Για τη χώρα μας, τα ονόματα που “παίζουν” για τη θέση του Επιτρόπου, σύμφωνα με το Politico εμφανίζονται ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Θράκης Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Οι σίγουροι

Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ενέργειας και κλίματος για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Teresa Ribera, ειδικά καθώς είναι πιθανό να είναι η πιο ανώτερη σοσιαλίστρια στην επόμενη Επιτροπή. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό της ΕΕ Jessika Roswall, η Φινλανδία στέλνει την ευρωβουλευτή Henna Virkkunen, η Σλοβενία ​​έστειλε τον πρώην Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Tomaž Vesel, η Ιρλανδία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Michael McGrath και η Τσεχία όρισε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela.

Γρίφος ο νέος Επίτροπος για τις περισσότερες χώρες

Ωστόσο, περισσότερες από 12 χώρες ακόμα δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προτάσεις τους για τη θέση του νέου επιτρόπου. Το Politico κάνει λόγο πως βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακά παζάρια για ονόματα και χαρτοφυλάκια πριν βγει οτιδήποτε επίσημο, για να αποφευχθεί η δημόσια ζημιά σε έναν υποψήφιο που μπορεί να απορριφθεί.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τους υποψηφίους τους. Η φον ντερ Λάιεν θα αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις με τους (νέους) υποψηφίους από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα αρχίσει να ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Η πρόεδρος της Κομισιόν ήταν η πρώτη που δημιούργησε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ισορροπία μεταξύ των φύλων το 2019 και θέλει να το επαναλάβει αυτή τη φορά, γι’ αυτό και ζητά από τους ηγέτες να στείλουν έναν υποψήφιο από κάθε φύλο.

Παράλληλα, εξετάζονται τα χαρτοφυλάκια για τους επόμενους επιτρόπους. Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που αποκάλυψε η φον ντερ Λάιεν πριν από την ψηφοφορία επανεκλογής της στο Κοινοβούλιο — ουσιαστικά το σχέδιό της για τα επόμενα πέντε χρόνια — θα αποτελέσουν τη βάση των επιστολών αποστολής που θα σταλούν στους νέους επιτρόπους, που θα καθορίζουν τι θα αναμένεται από αυτούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης