Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν στο Βερολίνο οι διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας για την ουκρανική κρίση. Μέχρι αύριο (Τρίτη) αναμένεται να ληφθεί η απόφαση αν θα συνεχιστεί ο διάλογος με αυτή τη μορφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Ήταν δύσκολες συνομιλίες, αλλά επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος».

Την ίδια ώρα όμως, οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία μαίνονταν καθώς εντείνονται οι προσπάθειες των κυβερνητικών ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη των πόλεων Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, προπύργια των αυτονομιστών.

Μετά την ολοκλήρωση των διαμεσολαβητικών συνομιλιών για την Ουκρανία μεταξύ των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ήταν ο μόνος που έκανε δηλώσεις στου δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλοντας προφανώς να διατηρήσει την αισιοδοξία του έκανε λόγο για «πρόοδο σε ορισμένα σημεία» τονίζοντας ότι ήταν «μια απαραίτητη συζήτηση σε δύσκολους καιρούς». Παρόμοιος είναι ο απολογισμός και του γάλλου ομολόγου του, Λοράν Φαμπιούς, σύμφωνα με γαλλικούς διπλωματικούς κύκλους.

Με πιο επικριτική διάθεση ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν σημείωνε στο twitter: «Ήταν πέντε ώρες δύσκολων συνομιλιών. Για να υπάρξει ωστόσο πρόοδος θα πρέπει να συναντηθούμε ακόμα πολλές ακόμα φορές για πέντε ώρες».

Σύμφωνα με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ οι υπουργοί θα ενημερώσουν τώρα τους πρωθυπουργούς των χωρών τους. «Την Δευτέρα ή την Τρίτη θα ληφθεί η απόφαση σε ποια μορφή θα συνεχιστεί ο διάλογος που είχαμε σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προσθέτοντας ότι στόχος των συνομιλιών ήταν η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία, με την οποία βήμα βήμα θα ξεπεραστεί η κρίση.

Σταϊνμάγερ, Φαμπιούς, Λαβρόφ και Κλίμκιν συνομίλησαν χωρίς την παρουσία συμβούλων. Τέτοια μικρά «σχήματα» επιλέγονται όταν το ζητούμενο είναι μια πιο άμεση ανταλλαγή απόψεων. Μετά τη συζήτηση στην έπαυλη Μπόρσιγκ ακολούθησε δείπνο που διήρκησε μέχρι αργά τη νύχτα.

Εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών

Πριν και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάρριψη δύοουρανικών μαχητικών: Ενός MiG-29 και ενός Σουχόι Su-25. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των αντιμαχόμενων πλευρών σε σκληρές μάχες μεταξύ στρατού και αυτονομιστών έχασαν τη ζωή τους δεκάδες ένοπλοι, αλλά αι άμαχοι.

Πριν την έναρξη της τετραμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν ζήτησε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι «ο κίνδυνος μια ρωσικής εισβολής είναι πανταχού παρών. Μαχητές και στρατιωτικό υλικό συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας», υποστήριξε ο υπουργός στον γερμανικό ραδιοσταθμό DLF.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ουκρανικού στρατού την νύχτα προς την Κυριακή μεταφέρθηκαν από την Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας τρεις εκτοξευτήρες ρουκετών τύπου Grad.

Για μια ακόμα φορά η ρωσική ηγεσία αρνήθηκε κάθε άμεση εμπλοκή στη διένεξη στην ανατολική Ουκρανία: «Επανειλημμένα έχουμε δηλώσει ότι δεν αποστέλλουμε τεχνικά μέσα στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ.

Επί μήνες οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές πολεμούν τον ουκρανικό στρατό με στόχο την απόσχιση των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» από την Ουκρανία.
Ελπίδες ότι θα προχωρήσει η ανθρωπιστική βοήθεια

Η ρωσική αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια

Σε «μικρές δόσεις», θα επιτραπεί να περάσει η ρωσική αυτοκινητοπομπή των 280 φ0ρτηγών με την ανθρωπιστική βοήθεια στο ουκρανικό έδαφος.

Θα επιτρέπεται να περνούν ανά τριάντα τα φορτηγά με τη βοήθεια από το πέρασμα Izvarino-Donetsk και αφού περάσουν το τελωνείο, θα συνοδεύονται μόνο από εκπρόσωπο του Ερυρθού Σταυρού, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Τα φορτηγά μεταφέρουν 1.800 τόνους φαρμακευτικό υλικίο, τρόφιμα, παιδικές τροφές, υπνόσακους και άλλα βασικά εφόδια για τους δοκιμαζόμενους πολίτες των περιοχών που δοκιμάζονται από τις εχθροπραξίες.

Ως τώρα περιμένουν τελωνειακή επιθεώρηση μόλις 16 από τα φορτηγά της βοήθειας. Τα υπόλοιπα περιμένουν τη σειρά τους σε κοντινό πάρκιν, «για να αποφευχθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο μεθοριακό πέρασμα», -πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πηγή RT.com/Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης