Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 87 τραυματίστηκαν, μετά από τον εκτροχιασμό του επιβατικού τρένου «Neva Express», μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιβατικό τρένο με 661 επιβαίνοντες εκτροχιάστηκε χθες στις 20.34 ώρα Ελλάδος.

Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα τοπικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Τέσσερα βαγόνια βγήκαν από την πορεία τους, ενώ το τρένο βρισκόταν ανάμεσα στην Aleshinka της περιοχής Tver και την Uglovka της περιοχής Novgorod, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εταιρείας Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας Μόσχα-Αγία Πετρούπολη μπορεί να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγή των ρωσικών δυνάμεων της τάξης. “Μία οπή από όλμο με διάμετρο ενός μέτρου βρέθηκε κοντά στις ράγες και οι μάρτυρες δηλώνουν πως άκουσαν έναν ισχυρό κρότο πριν από το δυστύχημα”, δήλωσε η πηγή.

Για τρομοκρατικό χτύπημα κάνει λόγο και αξιωματούχος των ρωσικών σιδηροδρόμων (RJD).

Το 2007 είχε τοποθετηθεί βόμβα στην ίδια γραμμή, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί το τρένο και να τραυματιστούν περίπου 30 επιβάτες.

Ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας

“Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέθεσε στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και τον Ρώσο γενικό εισαγγελέα, Ιούρι Τσάικα, να ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια του εκτροχιασμού”, ανέφερε σε ανακοίνωση του υπουργείου Τύπου.

Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σοϊγκού, συγκάλεσε στη Μόσχα έκτακτη σύσκεψη με τον Ρώσο υπουργό Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκάλιεφ και την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, Τατιάνα Γκολίκοβα και αναμένεται να μεταβεί το πρωί στον τόπο του δυστυχήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες τη βαθιά θλίψη του για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε στη Ρωσία.

“Λυπούμεθα βαθύτατα για την φρικτή απώλεια ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τον αναφερθέντα εκτροχιασμό τρένου που μετέβαινε από την Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης