Του Κώστα Μπετινάκη
Το αμερικανικό ναυτικό κυκλοφόρησε ένα θολό ασπρόμαυρο βίντεο, στο οποίο φέρονται να απεικονίζονται στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια, και κατόπιν να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.
Το video που δόθηκε στη δημοσιότητα
Το βίντεο, ωστόσο, απέχει πολύ από το να είναι πειστικό και άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Πόσες φορές έχουμε δει στην τηλεόραση άνδρες της εξουδετέρωσης εκρηκτικών να πλησιάζουν με μύριες προφυλάξεις «ύποπτο δέμα»… Και τι ρούχα φορούν;
Στην περίπτωση του βίντεο όμως, της αμερικανικής προπαγάνδας, στο οποίο υποστηρίζεται πως οι Φρουροί της Επανάστασης, πλησίασαν, αφαίρεσαν τη νάρκη που δεν είχε εκραγεί και την πήραν μαζί τους… Χωρίς φόβο μήπως και εκραγεί στα χέρια τους…
Το εν λόγω βίντεο θυμίζει τη διαφήμιση με τον πυροτεχνουργό που ταυτόχρονα απασφαλίζει ωρολογιακή βόμβα και απαντά σε κλήσεις στο κινητό του…
Αλλά η ιστορία με τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια έχει κι άλλα κενά
Πρώτα μας είπαν ότι τα δεξαμενόπλοια επλήγησαν από τορπίλη. Ύστερα από νάρκες… Συμπληρώνοντας τα δεδομένα περισσότερο, η ιαπωνική πλοιοκτήτρια εταιρεία έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική εκδοχή των επιθέσεων. Η Yutaka Katada ανακοίνωσε ότι «ιπτάμενο αντικείμενο και όχι νάρκη» είχε προκαλέσει την έκρηξη.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί χαρακτήρισε τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια «ύποπτες».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωνε για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια της Νορβηγίας και της Ιαπωνίας: «Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στις πληροφορίες, τα χρησιμοποιούμενα όπλα, το επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης που απαιτείται για την εκτέλεση της επιχείρησης, οι πρόσφατες παρόμοιες ιρανικές επιθέσεις στη ναυτιλία και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομάδα πληρεξουσίων που δραστηριοποιείται στην περιοχή έχει τους πόρους και την ικανότητα να ενεργεί με τέτοιο βαθμό πολυπλοκότητας»…
Αλλά το μέγεθος της αντι-ιρανικής προπαγάνδας έρχεται να συμπληρώσει περισπούδαστο άρθρο που προβάλλεται από την κρατική Deutsche Welle:
«Ο Γκίντο Στάινμπεργκ, είδικος σε θέματα Μέσης Ανατολής από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου εκτιμά ότι η ένταση στον Περσικό Κόλπο θα κλιμακωθεί ήδη μέσα στον Ιούλιο. Δεν αποκλείει στρατιωτική σύρραξη».
Τα “ατράνταχτα επιχειρήματά του”: «Όχι διότι αυτό υποστηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά επειδή το Ιράν έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει παρόμοιες νάρκες. Εκτός αυτού θέλουν να δείξουν στις ΗΠΑ ότι μπορούν να πλήξουν το εμπόριο πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο και στα στενά του Ορμούζ. Ωστόσο δεν επιτίθενται άμεσα. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Ιρανοί ευθύνονται».
Ποιες είναι αυτές οι «σαφείς ενδείξεις»;
Εξηγεί ο Γερμανός «παπαγάλος» των αμερικανικών θέσεων: «Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία τους και την νοοτροπία τους πρέπει να δείξουν πως δεν υποκύπτουν. Πρόκειται για τα πιο ακραία στοιχεία της στρατιωτικής ελίτ. Αγωνίζονται εδώ και 15 χρόνια εναντίον των Ισραηλινών, των Σαουδαράβων και άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Θέλουν απλά να δείξουν ότι είναι παρόντες στην περιοχή και σε περίπτωση που οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιτεθούν, είναι σε θέση να σταματήσουν τη ροή πετρελαίου στα στενά του Ορμούζ».
Ποιος θυμάται τον «πόλεμο των τάνκερ»;
Οι μυστηριώδεις επιθέσεις στα πετρελαιοφόρα κοντά στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ αυτή την εβδομάδα δείχνουν πως ένα από τα κρίσιμα σημεία του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού μπορεί να αποτελέσει εύκολο στόχο, 30 χρόνια μετά την παρόμοια σκιώδη σύγκρουση ανάμεσα στο αμερικανικό ναυτικό και το Ιράν που είχε ονομασθεί «πόλεμος των τάνκερ».
Όπως θυμίζει τηλεγράφημα του Associated Press:
Η σύγκρουση εκείνη είχε προκύψει από τον αιματηρό οκταετή πόλεμο μεταξύ Ιράκ και Ιράν τη δεκαετία του 1980, ο οποίος ξεκίνησε όταν ο ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν (με την προτροπή των ΗΠΑ) είχε εισβάλει στο Ιράν. Στον πόλεμο εκείνο είχαν σκοτωθεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τότε τον Σαντάμ με την παροχή πληροφοριών, όπλων και άλλων ενισχύσεων.
Το Ιράκ προσανατολίστηκε για πρώτη φορά στη ναυτιλία του Ιράν και μέχρι το 1984 επιτέθηκε στο νησί Kharg, ένα σημαντικό τερματικό σταθμό, όπου φόρτωναν τα πετρελαιοφόρα του Ιράν. Η ιρακινή αεροπορία επιτέθηκε επίσης σε πλοία στον Περσικό Κόλπο. Μετά την επίθεση στο Kharg, το Ιράν ξεκίνησε συντονισμένη εκστρατεία επιθέσεων στη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.
Το Ιράκ τελικά είχε επιτεθεί σε περισσότερα από 280 πλοία, από τα οποία τα 168 του Ιράν, σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Η εκστρατεία με νάρκες από το Ιράν ξεκίνησε το 1987
Τη νύχτα, η Επαναστατική Φρουρά θα έριχνε νάρκες από μικρές συνήθεις φορτηγίδες, τα οποία μεταφέρουν μικρά φορτία στα ύδατα του Περσικού Κόλπου. Καθώς οι επιθέσεις στόχευαν πετρελαιοφόρα του Κουβέιτ, οι ΗΠΑ τελικά ενεπλάκησαν για να τα προστατεύσουν.
Η Σοβιετική Ένωση προσέφερε επίσης εθελοντικά τις υπηρεσίες της. Τελικά, οι ΗΠΑ συνέδεσαν το Ιράν με τις επιθέσεις όταν κατέλαβαν ιρανικό πλοίο φορτωμένο με νάρκες το 1987.
Όταν το «USS Samuel B. Roberts» έπεσε σε νάρκη και σχεδόν βυθίστηκε τον επόμενο χρόνο, το αμερικανικό Ναυτικό είχε βρει πως ταίριαζε με εκείνες που είχαν κατασχεθεί.
Η επίθεση εναντίον του «Ρόμπερτς» πυροδότησε σχεδόν καθημερινες ναυμαχίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, που έμειναν γνωστές ως «Operation Praying Mantis». Οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δύο ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και βύθισαν ή κατέστρεψαν έξι ιρανικά σκάφη.
Αρκετούς μήνες αργότερα, η τραγωδία ολοκληρώθηκε. Το αμερικανικό πλοίο USS Vincennes, κυνηγώντας πλοία στα ιρανικά χωρικά ύδατα, κατέρριψε εμπορικό αεροσκάφος της Iran Air θεωρώντας το… καταδιωκτικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 290 επιβαίνοντες.
Τριάντα χρόνια αργότερα, τα γεγονότα εκείνα του «Tanker War» εξακολουθούν να προκαλούν σκιές εναντίον του Ιράν.
Ως τώρα, έξι πετρελαιοφόρα έχουν υποστεί ζημιές, με υποψίες για επιθέσεις από νάρκες ή άλλα εκρηκτικά, που έχουν στη διάθεσή τους, όχι μόνον οι Ιρανοί, αλλά και η Σαουδική Αραβία και μην ξεχνάμε εκτός του «παιχνιδιού» το Ισραήλ.
Κι όλα αυτά επειδή αποφάσισε ξαφνικά ο πρόεδρος Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν παρά τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων.
Εάν το πλήγμα δολιοφθοράς σε δύο πετρελαιοφόρα προκαλεί σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τότε καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας «γενικότερης σύγκρουσης»…
Το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται στον Περσικό Κόλπο, οπωσδήποτε δεν θα έχει κερδισμένους τους απλούς πολίτες όλων των χωρών, αλλά αποκλειστικά πολυεθνικούς κολοσσούς…