Μάριος Βελέντζας
Το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης δεν κρίνει πάντα έναν πόλεμο. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου έχουν οδηγήσει σε ανασύνταξη τους τζιχαντιστές, ωστόσο η απήχηση που έχει η δράση της συγκεκριμένης εξτρεμιστικής οργάνωσης συνεχίζει να προβληματίζει τη Δύση.
Μέχρι τότε όμως έμφαση δίνεται στη διάλυση του Ισλαμικού Χαλιφάτου με τη χρήση μεθόδων που ξεπερνούν το πεδίο της μάχης. Όπως σε κάθε μακροχρόνια ένοπλη σύρραξη έτσι και στη διαμάχη Δύσης – τζιχαντιστών η προπαγάνδα αποκτά σταδιακά τη δική της ξεχωριστή θέση.
.
Σύμφωνα με το CNN, στις 26 Μαρτίου αμερικανικό μαχητικό F15 άνελαβε μια ασυνήθιστη αποστολή. Ο πιλότος του κλήθηκε να ρίξει περίπου 60.000 φυλλάδια πάνω από την πόλη Ράκα (προπύργιο των τζιχαντιστών και «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Χαλιφάτου).
Η μηχανή του κιμά
Στα τρίπτυχα φυλλάδια υπάρχει ένα σκίτσο. Στα αριστερά της σύνθεσης, επτά νέοι άνδρες σε σειρά περιμένουν να προσχωρήσουν στις τάξεις των τζιχαντιστών.
Η ταμπέλα από πάνω τους (γραμμένη στα αραβικά) δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις προθέσεις τους: «Γραφείο Στρατολόγησης Daesh». Το «Daesh» είναι το αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Χαλιφάτο και το οποίο μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης θεωρούν «προσβλητικό» και «επιθετικό».
Ο στόχος του φυλλαδίου είναι ξεκάθαρος: Αυτοί που στρατολογούνται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο καταλήγουν μέσα σε μια μηχανή του κιμά και γίνονται έτσι τα επόμενα θύματα της οργάνωσης.
Το σκίτσο θέλει να δείξει την παράνοια των τζιχαντιστών. Στοχεύει να αποθαρρύνει όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου, καθώς αυτό που τους περιμένει είναι εξαπάτηση και θάνατος.
Όπως στη Λιβύη και το Αφγανιστάν
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται τέτοιες μέθοδοι από τον αμερικανικό στρατό. Το 2011, αν και οι ΗΠΑ δεν είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη στρατιωτική επέμβαση της Λιβύης (Κάμερον και Σαρκοζί οι «μπροστάρηδες» της εμπλοκής στα εσωτερικά της αφρικανικής χώρας), είχαν φροντίσει να αφήσουν το στίγμα τους στον αγώνα κατά του Μουάμαρ Καντάφι που βρισκόταν τότε στην εξουσία.
Πολεμικό αεροσκάφος C-130 πετούσε πάνω από την εμπόλεμη ζώνη, μεταδίδοντας ραδιοφωνικά μηνύματα με αποδέκτες μέλη του κυβερνητικού στρατού. Μέσω αυτών των ηχητικών το ΝΑΤΟ καλούσε τους στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους πριν να είναι πολύ αργά. Την ίδια στιγμή C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας έριχνε φυλλάδια πάνω από την πρωτεύουσα Τρίπολη με μηνύματα κατά του καθεστώτος Καντάφι.
Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στο Αφγανιστάν τη διετία 2009-2010 και συγκεκριμένα στην επαρχία Χέλμαντ.