FacebookXEmailShare

Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ, όπου το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία των εδρών, παρέτεινε την Τετάρτη για άλλες τριάντα ημέρες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αξίωσε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο «πόλεμος» του οποίου εναντίον των συμμοριών, των λεγόμενων «μάρας», έχει οδηγήσει σε πάνω από 61.000 συλλήψεις και φυλακίσεις μέχρι σήμερα.

Το κείμενο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο παρατείνει «την κατάσταση εξαίρεσης (…) για να συνεχιστεί η αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και τον έλεγχο της επικράτειας». Ψηφίστηκε από 67 μέλη του σώματος, που έχει 84 έδρες.

Πρόκειται για τη δέκατη φορά που εγκρίνεται η παράταση της κατάστασης εξαίρεσης, από τη 17η ως τη 15η Φεβρουαρίου, για να συνεχιστεί η ευρείας κλίμακας επιχείρηση των αρχών εναντίον των συμμοριών, οι οποίες, σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, έλεγχαν ωσότου τους κήρυξε τον «πόλεμο» το 80% της χώρας.

Η κατάσταση εξαίρεσης, μέτρο το οποίο έχει επικριθεί από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέπει ιδίως συλλήψεις χωρίς εντάλματα. Επιβλήθηκε αρχικά στα τέλη του Μαρτίου, έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε σε «μαρέρος», μέλη των συμμοριών που κατατρομοκρατούν τους πολίτες του Σαλβαδόρ και άλλων χωρών της κεντρικής Αμερικής.

«Έχετε (σ.σ. οι αιρετοί της προεδρικής πλειοψηφίας) την εξουσία να πολεμήσετε την εγκληματικότητα χωρίς να στέλνετε αθώους (στη φυλακή)», είπε σε καταγγελτικό τόνο η Μαρλένι Φούνες, βουλεύτρια του κόμματος Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN, αντιπολίτευση).

«Αυτό που σώζουμε είναι ζωές Σαλβαδοριανών», αντέτεινε η Σουέσι Καγιέχας, η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και στέλεχος των Νέων Ιδεών, του κόμματος του προέδρου Μπουκέλε.

Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δικαιολογείται από το γεγονός πως οι συμμορίες, που παραμένουν απειλή, «διαφοροποιούν τις μεθόδους εγκληματικής δράσης τους», ώστε να αποτραπεί «ο εντοπισμός και η σύλληψη» μελών τους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επίσημες στατιστικές, πάνω από 61.000 φερόμενα ως μέλη συμμοριών, ανάμεσά τους 900 ηγετικά τους στελέχη, έχουν συλληφθεί. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη των συμμοριών Mara Salvatrucha (MS-13) και Barrio 18, πάντα σύμφωνα με τις αρχές.