Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες και όλα δείχνουν ότι εντός της ημέρας ενδεχομένως να επιτευχθεί συμφωνία καταπαύσης του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.  Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ ο οποίος προίσταται των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εμπόλεμων μερών αλλά και άλλων μουσουλμανικών χωρών της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ ανέφερε ότι «απομένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση του πυρός».

Προηγουμένως ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια ανέφερε «Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ισραήλ: Η συμφωνία μπορεί να φέρει καταστροφή

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ εξέδωσε δήλωση με την οποία προειδοποιεί για την πολυσυζητημένη συμφωνία που διαμορφώνεται για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ανησυχώ πολύ γιατί γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία… μας αποκρύπτουν (τις λεπτομέρειες) και δεν μας λένε την αλήθεια“, λέει. “Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος σε παρόμοιο πνεύμα με τη συμφωνία (του 2011) για τον Σαλίτ“.

Λέει επίσης ότι ανησυχεί για “μια συμφωνία που μπορεί να φέρει καταστροφή“, αναφέροντας την πιθανή απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την άδεια για την εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε live εικόνα από το μέτωπο:

 

Έντονες διεργασίες από το πρωί

Δύο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα (21/11)  στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν στην απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και –πάνω απ’ όλα– να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δε θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δύο πηγές.

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.

«Δε θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Η απελευθέρωση των ομήρων είναι ανάμεσα στους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, που εξαπολύθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις αρχές· πρόκειται για επίθεση εύρους χωρίς προηγούμενο από ιδρύσεως του εβραϊκού κράτους το 1948.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση το ίδιο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, σφυροκοπεί έκτοτε ακατάπαυστα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.300 άνθρωποι στον θύλακα, ανάμεσά τους πάνω από 5.600 παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό στον πόλεμο. Στον θύλακα έχει επιβληθεί από την 9η Οκτωβρίου «απόλυτη πολιορκία» από τον στρατό του Ισραήλ, δεν επιτρέπεται να μπουν σ’ αυτόν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε καύσιμα, ενώ έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης