Του Κώστα Μπετινάκη
Ο πόλεμος στη Συρία, για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, είναι ενεργειακός. Και έχει περισσότερο σχέση με τη δίοδο των αγωγών πετρελαίου και αερίου.
Όλα ξεκίνησαν το 2009, όταν το Κατάρ είχε προτείνει στην Δαμασκό την κατασκευή αγωγού από τα βόρεια κοιτάσματά του, ώστε αυτά να ενωθούν με τα ιρανικά και σαουδαραβικά και κατ’ επέκταση να διασχίσουν Ιορδανία, Συρία, Τουρκία και να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η Συρία ωστόσο, αντιτάχθηκε στην πρόταση και επέλεξε το 2010 ένα εναλλακτικό ανταγωνιστικό πρόγραμμα αξίας 10 δισεκατομμυρίων: Πρόκειται για τον γνωστό ως «Ισλαμικό Αγωγό», η κατασκευή του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2011, όταν η συριακή τραγωδία είχε ήδη μπει στα σκαριά.
Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία όξυνε περαιτέρω την κατάσταση σε συνδυασμό με τη ρήξη στις σχέσεις με την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24, έχει οδηγήσει σήμερα στη διαμόρφωση μιας έκρυθμης ατμόσφαιρας στη Μέση Ανατολή.
Από την Ουάσιγκτον τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα: Απώτερος στόχος είναι να απομονωθούν τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν και να πραγματοποιηθεί δομική φιλοδυτική καθεστωτική αλλαγή στη Δαμασκό.
Όσον αφορά στη φιλόδοξη Τουρκία, ατζέντα της είναι να καταστεί ο μόνος ενεργειακός κόμβος για την Ε.Ε., χωρίς όμως να παραμερίσει τις εδαφικές βλέψεις στις πετρελαιοφόρες περιοχές της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η κρίση στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας περνά καθημερινά σε νέα εντονότερη φάση. Στις 2 Δεκεμβρίου ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ σε λεπτομερή δήλωσή του κατηγόρησε την τουρκική διασύνδεση με το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Με αδιάσειστα στοιχεία έδειξε τη διαδρομή του πετρελαίου που αντλούν οι τζιχανστιστές από τις ιρακινές πετρελαιοπηγές της Μοσούλης που έχουν καταλάβει.
Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και η ενίσχυση της τουρκικής «εκπαιδευτικής δύναμης» προκάλεσε νέους τριγμούς ιδιαίτερα μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης της Βαγδάτης ότι «τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν εντός 48 ωρών».
Οι Ρώσοι έχουν κατηγορήσει τη μεγάλη τουρκική επιχείρηση BMZ Group ότι είναι ο μεγάλος μεταπράτης και μεταφορέας του λαθραίου πετρελαίου. Ένας από τους ιδιοκτήτες της «BMZ Group» είναι ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος σύμφωνα με τους Financial Times αγόρασε δύο νέα τάνκερ μόλις τον περασμένο μήνα.
Στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ομιλία του υποστήριξε πως «θα πρέπει να μάθουμε ποιες τράπεζες και ποιες χώρες συμμετέχουν στο λαθρεμπόριο του πετρελαίου του ISIS (Ισλαμικού Χαλιφάτου). Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που έχει όμως, αγνοηθεί».
Στις 3 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε πως «τα αντίποινα για την κατάρριψη από τους Τούρκους του ρωσικού μαχητικού δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί».
Σημειώνεται πως το λιμάνι του Τσεϊχάν βρίσκεται σε απόσταση λίγων ωρών από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, από όπου απογειώνονται τα αμερικανικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν στόχους στη Συρία.
Είναι παράδοξο το ότι το λαθραίο πετρέλαιο του ISIS να διακινείται κάτω από τη μύτη των Αμερικανών χωρίς να το έχουν πάρει μυρωδιά…
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, κάλεσε το ΝΑΤΟ να παρέμβει, μετά την παρέλευση του τελεσίγραφου, χωρίς να υπάρξει αντίδραση από την Τουρκία και να αποσύρει του στρατιώτες που έχει στείλει στα περίχωρα της Μοσούλης.
Όπως μετέδωσε το ΤΑΣΣ, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, «μετά από κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η Ρωσία αποφάσισε να φέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ».
Και η διπλωματική ένταση επεκτείνεται με την απόφαση της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας του Ιράκ, που αποφάσισε «να αναθεωρηθούν και να ανασταλούν όλες οι αμυντικές συμφωνίες με την Ουάσιγκτον» όπως αποκάλυψε μέλος της επιτροπής στο πρακτορείο RT.com.