Εικόνες βγαλμένες από το μέλλον εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο στο βόρειο τμήμα της Ινδίας, όπου πλήθος διαδηλωτών έκοψε την παροχή νερού σε συνοικίες της πρωτεύουσας, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πιέσεις προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για να τους τοποθετήσει σε διαφορετική κάστα -εξέλιξη που θα συνοδεύεται από αύξηση των προνομίων τους σε εργασιακό και μορφωτικό επίπεδο.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών που προκλήθηκαν στο κρατίδιο Χαρυάνα, όταν μέλη της κοινότητας Τζατ (στην πλειονότητά τους αγρότες) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σημαντικό κανάλι ποταμού που τροφοδοτεί με νερό τα 3/5 του Νέου Δελχί. Χρειάστηκε η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, με στρατιώτες να απωθούν τους διαδηλωτές και να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης.

«Μέχρι η κυβέρνηση να λάβει τις “σωστές” αποφάσεις, θα μπλοκάρουμε την τροφοδότηση νερού στα σπίτια της πρωτεύουσας, θα στήσουμε οδοφράγματα και θα εμποδίσουμε τα τρένα να προσεγγίσουν το Νέο Δελχί» ανέφερε την Κυριακή στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ένας από τους διαδηλωτές. Τα μέλη της αγροτικής κοινότητας Τζατ ζητούν καλύτερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη πρόσβαση σε κέντρα μόρφωσης.

Σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν πόροι, οι Αρχές του Νέου Δελχί αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων μέχρι νεωτέρας, την ώρα που η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε δυνάμεις του στρατού να στήσουν σημεία ελέγχου κατά μήκος του καναλιού.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν την Παρασκευή σημειώθηκαν εμπρησμοί κατοικιών, επιχειρήσεων και κυβερνητικών κτηρίων, με τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και να επιδίδονται σε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.

Κάστες αντιθέσεων

Η Χαρυάνα είναι μια από τις 28 ομόσπονδες πολιτείες της Ινδίας, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών που προκλήθηκαν στο κρατίδιο Χαρυάνα​Το σύστημα καστών της Ινδίας προκαλεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή κοινότητα. Αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της ινδουιστικής κοινωνίας, διαχωρίζει τον λαό σε ομάδες, των οποίων η κοινωνική κατάσταση ορίζεται από την κάστα όπου γεννήθηκαν τα μέλη της. Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε κάστας ακολουθούν τα μέλη της από τη γέννηση έως τον θάνατό τους, με τα περιθώρια αλλαγών να είναι ελάχιστα.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων που εκφράζονται κατά καιρούς, οι Αρχές έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε διεύρυνση των ποσοστώσεων για τις χαμηλότερες κάστες που έρχονται αντιμέτωπες με διακρίσεις για αιώνες, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση τους και να αυξηθούν οι πιθανότητες να λάβουν καλύτερη εκπαίδευση και να βρουν δουλειά με μεγαλύτερες αποδοχές.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ινδία: Υπό τον έλεγχο του στρατού η παροχή νερού στο Νέο Δελχί, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016, 08:40