«Oι Τούρκοι πρέπει να εξακριβώσουν τα περί εύρεσης των λειψάνων του Αγίου Νικολάου», δήλωσε ο υποδιευθυντής της βασιλικής εκκλησίας του Μπάρι Tζοβάννι Ντιστάντε, στην ιταλική εφημερίδα la Gazzetta del Mezzogiorno με αφορμή την ανακοίνωση Τούρκων αρχαιολόγων ότι στην πόλη Ντέμρε (τα αρχαία Μύρα) στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρέθηκε λειψανοθήκη που περιέχει τα οστά του αγίου αυτού, ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Καθολική Εκκλησία.
Οι Ιταλοί, μέχρι τώρα, ήταν βέβαιοι ότι τα λείψανα του αγίου φυλάσσονταν στο Μπάρι, όπου η παράδοση λέει ότι μεταφέρθηκαν από Ιταλούς ναύτες το 1087 για να μην πέσουν στα χέρια των μουσουλμάνων κατακτητών.
«Μάθαμε την είδηση αυτή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αλλά πρόσφατα υπήρξαν αιτήματα “επιστροφής” των λειψάνων από μέρους της Τουρκίας. Να επιστραφούν σε ποιον και για ποια χρήση;», διερωτάται ο υποδιευθυντής της βασιλικής εκκλησίας του Μπάρι, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μέρος των οστών του αγίου φυλάσσονται και στην πόλη της Βενετίας.
Παράλληλα, ο Ντιστάντε δεν θέλει να αναφερθεί «στις αυτονόητες θετικές επιπτώσεις που μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να είχε στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό, δεδομένης και της σχέσης του Αγίου Νικολάου με την μορφή του Σάντα Κλάους».
Πως ξεκίνησε η διαμάχη
Να θυμίσουμε πως πριν δύο μέρες Τούρκοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονταν πως ανακάλυψαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου και ενδεχομένως και τα λείψανά του στην περιοχή Αττάλεια.
Τα τελευταία χρόνια, η εκκλησία της επαρχίας Ντεμρέ στην Αττάλεια, κοντά στη γενέτειρά του, έχει αποκατασταθεί και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Η πόλη Ντεμρέ είναι χτισμένη επάνω στα ερείπια της Μύρας, της πόλης που πιστεύεται ότι είχε ζήσει ο Άγιος Νικόλαος.
Μέχρι τώρα, πίστευαν πως τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, μετέφεραν από την Ντεμρέ ναυτικοί, στην πόλη του Μπάρι στην Ιταλία, όπου βρίσκεται η βασιλική του Αγίου Νικολάου.
Οι αρχαιολόγοι άρχισαν πρόσφατα τις νέες έρευνες, ανακαλύπτοντας τον ναό κάτω από την σύγχρονη εκκλησία χρησιμοποιώντας γεω-ραντάρ. Λένε πως ο ναός ήταν σχεδόν άθικτος αλλά είναι απρόσιτος λόγω της παρουσίας ψηφιδωτών που πρέπει να διατηρηθούν.
Οι εργασίες ανασκαφής θα επιτρέψουν στους μελετητές να έχουν πρόσβαση στους χώρους του ναού κάτω από την εκκλησία για να εξακριβωθεί εάν τελικά βρίσκεται εκεί θαμμένο το σώμα του Αγίου Νικολάου.
Από ότι φαίνεται η διαμάχη θα εξακολουθήσει να υπάρχει για πολύ καιρό. Αφού τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ιταλοί θεωρούν τουριστικό πόλο έλξης τους συγκεκριμένους χώρους.