«Έναν νέο πόλεμο εναντίον του Λιβάνου προσπαθεί να δικαιολογήσει το Ισραήλ, εξαπολύοντας επίθεση με αφορμή τους πυραύλους Σκουντ που φέρεται να έχει η Χεζμπολάχ» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al Watan του Κατάρ.

«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς και τις απειλές του Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά ο Χαρίρι. «Ποιες είναι οι αποδείξεις του Ισραήλ για την κατοχή από τη Χεζμπολάχ τέτοιων πυραύλων, ενώ το ίδιο διαθέτει πυρηνικά όπλα;» διερωτήθηκε.

Ο Χαρίρι είπε ακόμα ότι αρνείται να «ζητήσει από τη Χεζμπολάχ να διαψεύσει πως κατέχει τέτοιους πυραύλους». Πρόσθεσε ότι δεν θέλει ο Λίβανος να τεθεί στη θέση του κατηγορουμένου και να δώσει στο Ισραήλ το δικαίωμα να εξαπολύει κατηγορίες εις βάρος του.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, κατηγόρησε προ ημερών τη γειτονική Συρία ότι προμηθεύει τη σιιτική οργάνωση με πυραύλους Σκουντ που μπορούν να πλήξουν το σύνολο του εδάφους του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις, χωρίς να μπορούν να επιβεβαιώσουν αν πράγματι αυτό συμβαίνει.

Η Ουάσινγκτον, που θεωρεί ότι η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατική οργάνωση, έχει προειδοποιήσει ότι μια μεταφορά πυραύλων και όπλων συνιστά απειλή για τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου και υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός πρόσφατα απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, ότι η Χεζμπολάχ έλαβε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Σκουντ από τη Συρία, και υποστήριξε ότι το Ισραήλ διοχετεύει τις φήμες αυτές, για να απειλήσει τη χώρα του.

Η Δαμασκός, από τη μεριά της, έχει απορρίψει τις ισραηλινές κατηγορίες. Στη διάρκεια του πολέμου, το καλοκαίρι του 2006, μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η σιιτική οργάνωση εκτόξευσε περισσότερες από 4.000 ρουκέτες εναντίον του Βορείου Ισραήλ. Η σύγκρουση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.200 ανθρώπων στο Λίβανο, κυρίως αμάχων και 160 Ισραηλινών.