Τουλάχιστον 20 ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν τα χαράματα ισραηλινές θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων ήταν άμεση και μαζική. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Συρία εδώ και δεκαετίες, ως απάντηση στην εκτόξευση ιρανικών πυραύλων στο Γκολάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες πύραυλοι των ισραηλινών δυνάμεων εκτοξεύθηκαν, ενώ πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις με κύριο στόχο την ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι αναχαιτίστηκαν ισραηλινοί πύραυλοι από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του καθεστώτος.

Κλιμακώνεται η ένταση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εχθροπραξίες αυτές καταγράφονται με φόντο την κλιμάκωση της ήδη μεγάλης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, έπειτα από πολλές επιχειρήσεις που αποδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία.

Σημειώνονται, επίσης, την ώρα που αυξάνεται η αβεβαιότητα γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η οποία είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, την οποία αποκήρυξε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους, οι ρουκέτες εβλήθησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από άνδρες της ιρανικής ταξιαρχίας Αλ Κουντς εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στο Γκολάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξέρουμε ότι προήλθαν από τη δύναμη Αλ Κουντς» είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο που να το αποδεικνύει ή περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ταξιαρχία Αλ Κουντς ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, την επίλεκτη δύναμη του ιρανικού καθεστώτος, και θεωρείται ότι είναι επιφορτισμένη να δρα στο εξωτερικό.

«Ο ισραηλινός στρατός παίρνει αυτήν την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ πάρα πολύ σοβαρά» είπε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης.

«Δεν ενημερωθήκαμε για τραυματίες» πρόσθεσε ο Κόρνικους. «Στοχοθετήθηκαν πολλές στρατιωτικές θέσεις, αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ενώ δεν απειλήθηκαν ισραηλινοί πολίτες» διευκρίνισε ο ίδιος.

Το Ισραήλ κάνει εδώ κι εβδομάδες προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη ιρανική επίθεση προερχόμενη από τη Συρία, πιθανόν με πυραύλους, σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιδρομές που αποδόθηκαν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί Ιρανοί.

Το βράδυ της Τρίτης, μια αποθήκη όπλων κοντά στη Δαμασκό έγινε στόχος πλήγματος που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 ξένοι μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, ανάμεσά τους οκτώ Ιρανοί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επιχείρηση –η τρίτη του είδους μέσα σε έναν μήνα– αποδόθηκε εκ νέου από τη Δαμασκό στο Ισραήλ.

Πριν από αυτήν την επιχείρηση κι ενώ ο Τραμπ προετοιμαζόταν να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως κατέγραψε «ασυνήθιστες» ιρανικές κινήσεις στη Συρία και έθεσε τις δυνάμεις του στο Γκολάν σε κατάσταση συναγερμού, εν αναμονή ιρανικής επίθεσης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διατείνεται ότι το Ισραήλ θα είναι ο βασικός στόχος του Ιράν εάν αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Έχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα διεξήγαγε εκστρατεία σε όλα τα μέτωπα εναντίον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν τη βάση ιρανικών πυραύλων στην Al Kiswa κοντά στη Δαμασκό. Στην εν λόγω βάση αποθηκεύονταν πύραυλοι Fateh 313, προηγμένης τεχνολογίας και μικρού βεληνεκούς. Η ανάπτυξη του εν λόγω πυραύλου επέκτεινε την εμβέλεια των Fateh 110 και βελτίωσε σημαντικά την ακρίβειά τους.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν (1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που είχε καταλάβει το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί πάντα τμήμα της Συρίας την περιοχή αυτή. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον συριακό έλεγχο.

Η Συρία και το Ισραήλ παραμένουν μέχρι και σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Επαφές Πομπέο με στόχο την άσκηση πίεσης στο Ιράν

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Βόρεια Κορέα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα αρχίσει σήμερα επαφές και συνομιλίες με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία προκειμένου να πειστούν να ασκήσουν πίεση στο Ιράν για να υπάρξουν περιορισμοί στα προγράμματά του στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας και για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, τόνισαν Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το ερώτημα που θέλει να απαντηθεί η Ουάσινγκτον είναι το εάν και κατά πόσον οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και κυρίως εάν και κατά πόσον οι Ιρανοί είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν να αρχίσουν εκ νέου συνομιλίες, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ελπίδα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως το Ιράν θα συρθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης λόγω της εκ νέου επιβολής των κυρώσεων-και την αναγγελθείσα επιβολή νέων-που θα εμποδίσουν τις ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα και πιθανόν θα συντρίψουν την ιρανική οικονομία, που βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς και με αυτές της Ιαπωνίας, του Ιράκ και του Ισραήλ για τα επόμενα βήματα.

Πηγές: AΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης