Η άποψη που κυριαρχεί στα διεθνή Μέσα είναι πως η πραγματοποίηση και μόνο της διάσκεψης για το Συριακό στο Μοντρέ αποτελεί επιτυχία.

Έπειτα από τρία χρόνια αιματηρότατου εμφυλίου είναι ευκαιρία για τον διάλογο ανάμεσα στους αντιμαχόμενους, εκπροσώπους του καθεστώτος και της εξεγερμένης αντιπολίτευσης, παρουσία σημαντικών διεθνών παραγόντων. Με μόνη διαφορά ότι ο εκπρόσωπος των αντιπολιτευόμενων δεν εκπροσωπεί και τις ποικίλες ανταρτικές ένοπλες ομάδες.

Η διάσκεψη για τη Συρία κινδύνευσε να αποτύχει πριν καν αρχίσει λόγω των αντιφατικών χειρισμών για τη συμμετοχή του Ιράν, το οποίο τελικά δεν προσκλήθηκε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon δήλωσε στους αντιπροσώπους ότι η διάσκεψη αποτελεί «μοναδική πρόκληση για τη δυνατότητα μιας νέας αρχής».

Ωστόσο, οι σχολιαστές δεν αναμένουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Το μεγάλο αγκάθι για το οποίο ουδεμία πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω είναι το μέλλον του προέδρου της Συρίας Bashar al-Assad.

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση του ζητήματος της σύγκρουσης ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Καλώντας τους 40 αξιωματούχους που συμμετέχουν να έχουν «σοβαρές και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις», ο γ.γ. του ΟΗΕ παραδέχθηκε ότι «θα πρέπει να διασχίσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο μονοπάτι, με τη σκέψη στους χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια προσφύγων.

Πέρασαν μήνες μέχρι να αποδεχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ. Αρχικά οι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι δεν πρόκειται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με συνεργάτες του σημερινού προέδρου Bashar al-Assad. Τελικά, μεταπείστηκαν από τη διεθνή κοινότητα. Απέσυραν όμως και πάλι τη συμμετοχή τους, όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καλέσει και το Ιράν στις διαπραγματεύσεις. Η αναστάτωση της τελευταίας στιγμής ανάγκασε τον Ban Ki-moon να ανακαλέσει τελικά την πρόσκλησή του προς την Τεχεράνη.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ προσπαθεί να περιορίσει τις προσδοκίες από την ειρηνευτική συνάντηση για τη Συρία. «Ας είμαστε προσεκτικοί, ας μην περιμένουμε ρηξικέλευθη συμφωνία, πρέπει να προχωρήσουμε προς μία πολιτική λύση με μικρά βήματα» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας το απόγευμα της Τρίτης στο Παρίσι, έπειτα από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επιμένει στις δικές του διαχωριστικές γραμμές, εξαίροντας τον ρόλο του Άσαντ στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστηρίζει ότι εκείνοι που απαιτούσαν τον αποκλεισμό του Ιράν από τη συνάντηση ήταν «οι ίδιοι» που θεώρησαν ότι η προηγούμενη ατελέσφορη ειρηνευτική διάσκεψη τον Ιούνιο του 2012 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «λύση στη Συρία προϋποθέτει και αλλαγή κυβέρνησης».

Περίεργο δημοσίευμα

Λίγο πριν ξεκινήσει η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το δημοσίευμα της «Guardian» που υποστηρίζει ότι Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τρεις πρώην εισαγγελείς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δυο Βρετανοί και ένας Αμερικανός, μελέτησαν φωτογραφίες και εξέτασαν τρεις φορές Σύρο μάρτυρα και αποφαίνονται ότι η καταγγελία του έχει βάση.

Ο μάρτυρας, ο οποίος αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Καίσαρ», υπηρετούσε στη στρατιωτική αστυνομία, αλλά παράλληλα δούλευε για τους αντάρτες. Ήταν, όπως τουλάχιστον διατείνεται, φωτογράφος της αστυνομίας και απαθανάτισε κάποια από τα θύματα, ισχυριζόμενος ότι βασανίστηκαν πριν δολοφονηθούν.

Ο μυστικός μάρτυρας αποσκίρτησε, αφού προηγουμένως κατέγραψε σε «φλασάκι» φωτογραφικό υλικό. Μετά ήλθε σε επαφή με την ένοπλη οργάνωση Συριακό Εθνικό Κίνημα, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από την κυβέρνηση του Κατάρ.

Η 30 σελίδων έκθεση που ακολούθησε και τέθηκε υπ’ όψιν της «Guardian» και του δικτύου CNN συντάχθηκε και προωθήθηκε στα ΗΕ και σε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο το οποίο ενεργεί για την κυβέρνηση του Κατάρ.

Ωστόσο, η χρονική στιγμή δημοσιοποίησης της έκθεσης, την παραμονή της Συνόδου για τη Συρία, προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Ακόμη και η επιλεκτική επιλογή να δημοσιευθεί το θέμα μόνο στην «Guardian», αποδίδεται από πολλούς στη στάση της εφημερίδας υπέρ των αντικαθεστωτικών ανταρτών από την αρχή της συριακής διένεξης.

Οι Διεθνείς Οργανώσεις Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν μετά την κατάθεση του φακέλου και την επαλήθευση των καταγγελλομένων που προέρχονται από μόνο μία πηγή.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης