O πολιτικός ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, 31 Ιουλίου, στην Τεχεράνη όπου βρισκόταν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν.

Ο 62χρονος είχε γεννηθεί σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας και εντάχθηκε στη Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς η Χαμάς αναρριχήθηκε στην εξουσία, ο Χανίγια ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία. Διορίστηκε μέλος μιας μυστικής «συλλογικής ηγεσίας» το 2004 και στη συνέχεια διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής το 2006. Παρ’ όλα αυτά, παύθηκε έναν χρόνο μετά, όταν η Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μία εβδομάδα αιματηρών επεισοδίων.

Εκλέχθηκε επικεφαλής της Χαμάς το 2017 και το 2018 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ μέσα στην πολυτέλεια. Υπολογίζεται ότι ήταν εκατομμυριούχος. Ο πλούτος του ήταν αποτέλεσμα του φόρου 20% που επιβαλλόταν για όλα τα αγαθά που εισέρχονται μέσω τούνελ από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν παντρεμένος και είχε 13 παιδιά.

Συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες για το παλαιστινιακό ζήτημα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ και συναντήθηκε με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι και του Κινέζου διπλωμάτη, Γουάνγκ Κετζιάν, νωρίτερα φέτος.

Τον Απρίλιο, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τρεις από τους γιους του Χανίγια και τέσσερα από τα εγγόνια του, σύμφωνα με τη Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνη την εποχή, ο Χανίγια επέμενε ότι ο θάνατός τους δεν θα επηρεάσει την κατάπαυση του πυρός και τις συνομιλίες για τους ομήρους. «Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», δήλωσε τότε ο ηγέτης της Χαμάς, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης