Του Κώστα Μπετινάκη

Δεν έχει τέλος ο διωγμός που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων του, με την κατηγορία «της συμμετοχής τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα» ή ότι ανήκουν στον «τρομοκρατικό κύκλο των Γκιουνελιστών» – ή όπως αποκαλούνται στην Τουρκία Fetullahist Terror Organization (FETÖ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την οργάνωση αυτή έχει κατηγορήσει ο Ερντογάν ότι «ενορχήστρωσε το αποτυχόν πραξικόπημα».

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο πρώην κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Hüseyin Avni Mutlu, ο οποίος συνελήφθη στις 26 Ιουλίου «επειδή είχε δεσμούς με το κίνημα Gülenist».

Ο Μουτλού ήταν κυβερνήτης στης Κωνσταντινούπολης όσο διαρκούσαν οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί το 2013. Ήταν δε, ένας από τους 246 τοπικούς άρχοντες που είχαν παυθεί από τα καθήκοντά τους με απόφαση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, αμέσως μετά την αποτυχία της απόπειρας των πραξικοπηματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «hurriyetdailynews.com», περί τους 8.777 αξιωματούχους τους δημοσίου έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους μετά τα δραματικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Συλλήψεις δημοσιογράφων

Η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Nazlı Ilıcak που το όνομά της βρισκόταν στα εντάλματα σύλληψης 42 δημοσιογράφων, που είχαν εκδοθεί από τις τουρκικές Αρχές την Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνελήφθη κι αυτή στις 26 Ιουλίου στο θερινό θέρετρο Μπόντρουμ (Αλικαρνασός) όπου παραθέριζε.

Η Ιλιτσάκ συνελήφθη όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε σταμάτησε σε αστυνομικό μπλόκο στην διαδρομή Bodrum-Torba. Οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Μπόντρουμ και απ΄εκεί εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για τη συνέχεια των νομικών διαδικασιών.

Πέντε άλλοι δημοσιογράφοι, οι Yakup Sağlam, İbrahim Balta, Seyit Kılıç, Bayram Kaya και Cihan Acar έχουν επίσης συλληφθεί.

Εντάλματα σύλληψης για άλλους 47 δημοσιογράφους, πρώην εργαζόμενων στην εφημερίδα Zaman, (που η τουρκική κυβέρνηση είχε διορίσει διεύθυνση θέτοντάς την «υπό επιτροπέια» πριν μερικούς μήνες) εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η τουρκική αστυνομία εντέλλεται να κρατήσει τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της έρευνας για τις σχέσεις τους με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», όπως αναφέρεται. Οι 47 εργάζονταν εφημερίδα Zaman, η οποία κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές τον Μάρτιο στο πλαίσιο του πογκρόμ κατά των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου κληρικού.

Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι ενός από τους δημοσιογράφους, του Σαχίν Αλπάι, τα ξημερώματα στην Κωνσταντινούπολη και τον συνέλαβε έπειτα από δίωρη έρευνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Μαζικές συλλήψεις στα Πανεπιστήμια

Ανάλογο πογκρόμ διώξεων έχει ασκηθεί και εναντίον Πανεπιστημιακών δασκάλων, με 188 να έχουν ήδη συλληφθεί ενώ άλλοι 54 «απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους».

Μόνο 19 Πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν σε αστυνομική επιχείρηση στο Πανεπιστήμιο Çukurova στα Άδανα συμπεριλαμβανομένου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Kanuni καθηγητή Osman Serindağ.

Έντεκα καθηγητές απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους από το Πανεπιστήμιο Ağrı İbrahim Çeçen ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες «για συμμετοχή στη συνωμοσία» σε εννιά πανεπιστημιακούς δασκάλους και τρεις διοικητικούςυπαλλήλους του Πανεπιστημίου Balıkesir.

Από το Πανεπιστήμιο Dicle στο Diyarbakır, έχουν συλληφθεί 44 καθηγητές ενώ καταζητούνται άλλοι 12.

Περί τους 59 εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο του Düzce έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους συμπεριλαμβανομένων 43 καθηγητών ενώ άλλοι 22καθηγητές απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους από το Πανεπιστήμιο Ατατούρκ στο Erzurum.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστήμιου Manisa Celal Bayar, καθηγητής Mehmet Pakdemirli, κρατείται, μαζί με άλλους 19 καθηγητές του ίδιου Πανεπιστημίου.

Και 46 καθηγητές έχουν συλληφθεί από το Πανεπιστήμιο Namık Kemal στο Tekirdağ.

Εκκαθαρίσεις στο υπουργείο Εξωτερικών

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάλλαξε των καθηκόντων του δύο πρέσβεις και δεκάδες άλλους διπλωμάτες με ανακοίνωση στις 26 Ιουλίου κατηγορώντας τους για διασυνδέσεις με την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Fethullah Gülen.

Στην ανακοίνωση κατονομάζονται οι πρέσβεις Gürcan Balık και Tuncay Babalı, ενώ στους διχθέντες διπλωμάτες συμπεριλαμβάνεται κι ο Gürcan Balık, επί πολύ καιρό στενός συνεργάτης και σύμβουλος (όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών) του πρώην πρωθυπουργού Ahmet Davutoğlu.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η «Hürriyet Daily News» παρόμοιες εκκαθαρίσει είχαν γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, πάλι με την κατηγορία ως «Γκιουνελιστών» την περίοδο 2007-2013. Η έρευνα συνεχίζεται για άλλους 300 διπλωμάτες. Και δεν είναι γνωστό πόσοι ακόμη απ΄αυτούς, θα απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, «πολλοί Γκιουνελιστές είχαν κατορθώσει να διεισδύσουν στο διπλωματικό σώμα μετά την αλλαγή στο σύστημα εξετάσεων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης