Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν την πόλη Μπιχάρ στην Ινδία.

«Νεκρά σώματα επιπλέουν στο νερό μαζί με νεκρά ζώα και οι υπόλοιποι είναι αναγκασμένοι να πίνουν από αυτό, το ίδιο, νερό», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση NGO. Ανταποκριτές από την περιοχή Μαντχεπούρα , μεταδίδουν ότι ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί, ενώ οι χείμαρροι καλύπτουν μία απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, όταν οι καταρρακτώδεις βροχές, οδήγησαν στην αλλαγή ροής του ποταμού Κόσι, με αποτέλεσμα να πληγούν περιοχές που δεν ήταν συνηθισμένες σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα τοπικά μέσα κατηγορούν τις αρχές ότι δεν κατάλαβαν έγκαιρα τη σοβαρότητα της κατάστασης και άργησαν να δράσουν. «Η προσπάθεια διάσωσης δεν είναι καλά οργανωμένη», λέει ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC και προσθέτει, ότι, όταν σώζουν κάποιους ανθρώπους, απλά τους μεταφέρουν σε στεγνές περιοχές και τους αφήνουν μόνους τους.  

Φόβοι εκδήλωσης ασθενειών

Μέχρι στιγμής, περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Μπιχάρ, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 75, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Δεκάδες χιλιάδες επιζώντες, έχουν συγκεντρωθεί σε πρόχειρα καταλύματα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Τις επόμενες μέρες ο αριθμός των επιζώντων, που θα φθάσουν στα καταλύματα, αναμένεται να διπλασιαστεί και την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών, όπως η χολέρα.

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι «η ζέστη, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες παροχές πόσιμου νερού και φαγητού, δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη μικροβίων».  

Εν τω μεταξύ, οι πλημμύρες έπληξαν και την πολιτεία Ασσάμ, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές. Σε μία από τις περιοχές που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο, τη Σουπάουλ, περίπου 280 άνθρωποι είναι εντελώς αποκομμένοι.

Λεηλασίες

Μέσα σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και αποδιοργάνωσης, εκατοντάδες χωρικοί βρήκαν την ευκαιρία και «έκαναν φύλλο και φτερό» μία αποθήκη τροφίμων. Οι εξαγριωμένοι αγρότες, επιτέθηκαν ακόμη σε κυβερνητικά οχήματα που μετέφεραν φαγητό.