«Καθολικό έλεγχο ασφαλείας» και «πλήρη ελευθερία δράσης» θα έχει το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, έγραψε στο Χ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την «προσωπική του άποψη».
«Αφού εξαλείψει την στρατιωτική και διοικητική δύναμη της Χαμάς στην Γάζα, το Ισραήλ θα ασκήσει καθολικό έλεγχο ασφαλείας στην Γάζα με πλήρη ελευθερία δράσης», έγραψε ο υπουργός Άμυνας εξηγώντας ότι η διακυβέρνηση της Γάζας θα πρέπει να είναι «ακριβώς όπως της Ιουδαίας και Σαμάρειας», εννοώντας την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.
Το ζήτημα της διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου αποτελεί θέμα συζητήσεων και τριβών εδώ και μήνες εντός του Ισραήλ και διεθνώς.
Ο προκάτοχος του Ίσραελ Κατς, ο Γιόαβ Γκάλαντ, ήταν αντίθετος με την προοπτική άσκησης από το Ισραήλ μακροπρόθεσμου ελέγχου επί του παλαιστινιακού θύλακα.
«Δεν θα αποδεχθώ την εγκατάσταση ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στην Γάζα, το Ισραήλ δεν πρέπει να έχει πολιτικό έλεγχο επί της Λωρίδας της Γάζας», είχε δηλώσει ο Γιόαβ Γκάλαντ καλώντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναλάβει δεσμεύσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Τον Νοέμβριο, ο Νετανιάχου απομάκρυνε τον Γκάλαντ εξαιτίας διαφωνιών για την διαχείριση του πολέμου στην Γάζα και διόρισε στην θέση του τον Ίσραελ Κατς που θεωρείται από πολλούς ισραηλινούς πολιτικούς σχολιαστές πρόθυμος να ασπασθεί τις απόψεις του πρωθυπουργού.
Ο ισραηλινός στρατός ασκούσε κατοχή επί της Λωρίδας της Γάζας από το 1967 έως το 2005, όταν αποσύρθηκε μονομερώς, εκκενώνοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις δια της βίας, τους εβραϊκούς οικισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που κέρδισε τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές το 2006, ανέλαβε την εξουσία στην Γάζα το 2007, έπειτα από πολύμηνες συγκρούσεις με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, κυρίως την Φάταχ.