Αυστηροποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλωνοποίηση εκτρεφόμενων ζώων ζητεί με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εφόσον η νέα πρόταση εγκριθεί και από τις χώρες μέλη, η ΕΕ θα απαγορεύσει όχι μόνο την κλωνοποίηση εκτρεφόμενων ζώων, όπως ζητούσε η Κομισιόν, αλλά και την πώληση προϊόντων από απογόνους των κλώνων.

Η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) έχει κρίνει ήδη από το 2008 ότι τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, καθώς δεν έχουν καμία διαφορά από τα συμβατικά όσον αφορά τη σύσταση. Το ίδιο έχει αποφανθεί και η αμερικανική Yπηρεσία και Φαρμάκων (FDA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισηγητές της νέας πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου επικαλούνται κυρίως ανησυχίες για τα ίδια τα ζώα, δεδομένου ότι το ποσοστό θνησιμότητας των κλώνων είναι πολύ μεγάλο. «Πολλά από τα [κλωνοποιημένα] ζώα πεθαίνουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες, Δεν πρέπει να επιτρέπουμε κάτι τέτοιο» δήλωσε η εισηγήτρια της επιτροπής Περιβάλλοντος Ρενάτε Σόμερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με 529 ψήφους υπέρ, 120 κατά και 57 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυστηροποίησε την πρόταση που είχε υποβάλει η Κομισιόν το 2013, έτσι ώστε η απαγόρευση να επεκταθεί στα προϊόντα από απογόνους κλώνων, στην εισαγωγή σπέρματος και ωαρίων απο κλώνους, καθώς και σε ζωοτροφές που προέρχονται από κλώνους.

Η πρόταση δεν αφορά πάντως την κλωνοποίηση ζώων για ερευνητικούς σκοπούς, η οποία παραμένει νόμιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κτηνοτροφία, η τεχνολογία κλωνοποίησης θα επέτρεπε στους εκτροφείς να «αντιγράφουν» τα καλύτερα από τα ζώα τους, αντί να τα διασταυρώνουν και να παράγουν απογόνους με απρόβλεπτα χαρακτηριστικά. Οι υποστηρικτές της μεθόδου υπόσχονται αύξηση της παραγωγής του γάλακτος και βελτίωση της ποιότητας του κρέατος.

Στις ΗΠΑ και την Κίνα, εταιρείες και ερευνητές ήδη κλωνοποιούν εκτρεφόμενα ζώα, στην Ευρώπη όμως οι αντιδράσεις του κοινού και πολλών πολιτικών είναι εντονότερες. Παρόλα αυτά, τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα επισήμως δεν απαγορεύονται, και η Κομισιόν έχει διευκρινίσει ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από απόγονους κλώνων μπορούν να πωλούνται χωρίς προέγκριση, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας. Αυτό έχει ήδη συμβεί στη Βρετανία.

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης των τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα ήδη από το 2008. Το 2010 ακολούθησε πρόταση της Κομισιόν για μορατόριουμ στα κλωνοποιημένα τρόφιμα, η οποία όμως κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων λόγω αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου θα γίνει τώρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των χωρών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης