Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye μπόρεσε να διασώσει 90 μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο στη Μεσόγειο, παρότι όπως κατήγγειλε «πάνοπλοι Λίβυοι» απείλησαν μέλη του πληρώματος του πλοίου της με όπλα.
«Καταφέραμε να επιβιβάσουμε [σ.σ. στο πλοίο της ΜΚΟ, το Alan Kurdi] τους ενενήντα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο γυναίκες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκόρντεν Ίσλερ, εκπρόσωπος της Sea-Eye.
«Όμως έχουμε υποστεί σοκ: ποτέ δεν μας είχαν απειλήσει με τέτοιο τρόπο!», πρόσθεσε, κατηγορώντας «τις χώρες της Ε.Ε. ότι επιτρέπουν να δρουν» αυτοί «οι οπλισμένοι τύποι με βάρβαρο τρόπο».
Μετά την καταγραφή σήματος κινδύνου από σωστική λέμβο στην οποία είχαν επιβιβαστεί οι μετανάστες, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, σε διεθνή ύδατα σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το πλοίο Άλαν Κούρντι μπόρεσε να εντοπίσει το πλεούμενο το οποίο κινδύνευε και έσπευσε να προσφέρει βοήθεια.
«Καθώς είχαμε μπορέσει μόλις να επιβιβάσουμε δέκα ανθρώπους, το σκάφος μας περικυκλώθηκε από τρία ταχύπλοα στα οποία επέβαιναν οπλοφόροι με μάσκες», είπε ο Ίσλερ.
Οι άνδρες πάνω στα ταχύπλοα, υπό τη «λιβυκή σημαία», άνοιξαν πυρ στον αέρα και στο νερό — στο οποίο είχαν πέσει πολλοί μετανάστες, σύμφωνα με τη Sea-Eye.
Η μη κυβερνητική οργάνωση επιμένει ότι η επιχείρηση δεν έγινε εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων και διευκρίνισε πως το πλοίο της κατευθύνεται προς το νησί Λαμπεντούζα στην Ιταλία.
Το πλήρωμα του Άλαν Κούρντι υπέβαλε αίτημα προς τις Αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να παραλάβουν επειγόντως μια έγκυο, καθώς η μικρή ομάδα γιατρών πάνω στο πλοίο φοβάται πως έχει χάσει το παιδί της.
Η επιχείρηση διάσωσης καταγράφηκε μία εβδομάδα έπειτα από εκείνη στην οποία περισυνελέγησαν 104 άνθρωποι από το πλοίο Ocean Viking της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée, καθώς το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν κινδύνευε να βυθιστεί περίπου 50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης.
Το χάος που ακολούθησε την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 μετέτρεψε τη Λιβύη σε εφαλτήριο μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ και την Αφρική που επιδιώκουν να φθάσουν σε χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πολλές χιλιάδες μετανάστες είναι αποκλεισμένοι ή φυλακισμένοι στη Λιβύη, συχνά υπό φρικιαστικές συνθήκες.
Την 23η Σεπτεμβρίου συνήφθη ένα «προσύμφωνο» στη Βαλέτα ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μάλτα — οι δύο τελευταίες χώρες βρίσκονται εξαρχής στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης. Η πρωτοβουλία έχει σκοπό να αποφεύγεται το ενδεχόμενο τα πλοία των ΜΚΟ που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης να αποκλείονται στη θάλασσα για εβδομάδας, εν αναμονή, κατά περίπτωση, κυβερνητικών αποφάσεων για την υποδοχή των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα.
Πηγές: ΑΠΕ, AFP, dpa