Την πεποίθησή του ότι η διάσημη προτομή της Νεφερτίτης που φυλάσσεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου δεν είναι παρά μια πολύ καλή «πλαστογραφία», υποστήριξε ο γνωστός ιστορικός τέχνης, Ανρί Στιερλέν.

Ο Στιερλέν έγραψε στο πόνημά του με τίτλο «Η προτομή της Νεφερτίτης, μια απάτη της Αιγυπτιολογίας;», ότι είναι «αδύνατον» η προτομή της βασίλισσας της Αιγύπτου να έχει φιλοτεχνηθεί πριν από 3.400 χρόνια.

Ο ιστορικός υποστηρίζει ότι η προτομή κατασκευάστηκε στο ίδιο το σκάμμα της ανασκαφής το 1912 από έναν καλλιτέχνη, ονόματι Γκέρχαρντ Μαρκς, με την προτροπή του υπεύθυνου Γερμανού αρχαιολόγου, Λούντβιχ Μπόρχαρντ.

Σύμφωνα με τον Στιερλέν, ο Μπόρχαρντ ήθελε να φιλοτεχνηθεί μία προσωπογραφία της Νεφερτίτης που θα φόραγε τη βασιλική της τιάρα, η οποία γνώριζαν πώς ήταν.

Ο τρόπος που ο Μπόρχαρντ και ο Μαρκς κατάφεραν να δημιουργήσουν την «πλαστογραφία», ήταν με τη χρήση αρχαίας μπογιάς που ανακαλύφθηκε στην ανασκαφή, κάνοντας πειράματα για να πετύχουν την πολυχρωμία, όπως αναφέρει ο Στιερλέν.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του συγκεκριμένου μουσείου, Ντίτριχ Βίλντουνγκ, αντέδρασε άμεσα και ήταν απόλυτος: «Δεν τοποθετούμε ποτέ στις προθήκες μας έργα αμφίβολης καταγωγής για τους περίπου 700.000 επισκέπτες που δεχόμαστε κάθε χρόνο».

Ο Βίλντουνγκ πρόσθεσε με σαφώς καυστικό ύφος: «Μία τομογραφία, οι αναλύσεις των υλικών και μία πλήρης τεκμηρίωση με έγγραφα για την ιστορία της, αποδεικνύουν την αυθεντικότητά της».

(Πρώτη καταχώρηση: 05 Μαΐου 2009, 21:36)