Η Αφρικανική Ένωση (AU) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενεργοποιεί εκ νέου τη συμμετοχή του Μάλι στους κόλπους της οργάνωσης, υπογραμμίζοντας ότι έχει εγκρίνει έναν πολιτικό οδικό χάρτη ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων τη διενέργεια εκλογών (Απρίλιος 2013) και τη στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο τμήμα της χώρας για την ανάκτηση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο μελών της ισλαμικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν και των Τουαρέγκ.

Η AU είχε αναστείλει τη συμμετοχή του Μάλι στις εργασίες της μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα (22 Μαρτίου 2012) που οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του τότε προέδρου Amadou Toumani Toure. Αξιωματούχοι του στρατού τον είχαν επανειλημμένα κατηγορήσει για αδυναμία εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων και ενίσχυσης του στρατεύματος στη μάχη κατά των Τουαρέγκ στον Βορρά. Τα προβλήματα για τις κυβερνητικές δυνάμεις έγιναν εντονότερα μετά τη λήξη του εμφυλίου στη Λιβύη και τη μεταφορά σύγχρονου οπλισμού από τους μισθοφόρους που υπηρέτησαν (με το αζημίωτο φυσικά) τον Muammar Gaddafi, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι αυτονομιστικές τάσεις.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της AU και της Οικονομικής Κοινότητας Χωρών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas), οι οποίες απείλησαν με οικονομικές κυρώσεις φυσικά και νομικά πρόσωπα της χώρας. Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις, με τον στρατό να κάνει τελικά πίσω (Μάιος 2012) για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Προσωρινός πρόεδρος του Μάλι ορίστηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Dioncounda Traoré.

Ωστόσο, η ανατροπή της κυβέρνησης και η χαοτική κατάσταση που επικράτησε τις πρώτες εβδομάδες άνοιξε τον δρόμο για μια, άνευ προηγουμένου, επέλαση των Τουαρέγκ και των συμμάχων τους (Άνσαρ Ντιν) στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πόλεις όπως το Τιμπουκτού, το Γκάο και το Κιντάλ πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες υπό τον έλεγχό τους, ενώ σε μια έξαρση εθνικισμού προχώρησαν σε μονομερή ανακήρυξη νέου κράτους με την ονομασία, Αζαουάντ. Ωστόσο, στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους άλλοτε… συμμάχους, με τους Τουαρέγκ να χάνουν σημαντικά εδάφη, τα οποία ελέγχονται πλέον από την Άνσαρ Ντιν, η οποία επιθυμεί την επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία). Μάλιστα, η τελευταία δεν δίστασε να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε ανεκτίμητης αξίας μνημεία στην αρχαία πόλη του Τιμπουκτού, πυροδοτώντας πλήθος αρνητικών αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα.

Δείτε το video…

Στόχος η δημιουργία ενός ενιαίου και σταθερού κράτους

Όπως εξήγησε την Τετάρτη αξιωματούχος της Επιτροπής Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, ο οδικός χάρτης έχει στόχο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή της ευημερίας και της ανάπτυξης στην πολύπαθη χώρα.

«Το Συμβούλιο αποφασίζει να άρει την αναστολή της συμμετοχής του Μάλι στις δραστηριότητες της Αφρικανικής Ένωσης. Το Μάλι προσκαλείται ως εκ τούτου να συμμετάσχει πλήρως. Ο οδικός χάρτης προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών 12 μήνες μετά την επάνοδο στη συνταγματική τάξη, δηλαδή τον προσεχή Απρίλιο», τόνισε ο Ramtane Lamamra από τα κεντρικά της AU στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

«Παράλληλα, η Αφρικανική Ένωση ενέκρινε ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της κρατικής Αρχής στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το σχέδιο αυτό δράσης, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καλεί τις Αρχές να δημιουργήσουν το ταχύτερο δυνατό μια εθνική δομή που θα διαπραγματευτεί με όσες από τις ένοπλες ομάδες του Βορρά είναι έτοιμες να μετάσχουν σε έναν διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση, η οποία θα στηρίζεται στον αυστηρό σεβασμό της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος το οποίο έδινε διορία 45 ημερών στην Ecowas και την AU για τη συγκρότηση εκστρατευτικού σώματος για την ανακατάληψη των εδαφών στο βόρειο τμήμα του Μάλι. Περίπου 3.000 στρατιώτες από κράτη-μέλη της Ecowas αναμένεται να αποτελέσουν τον κορμό του σώματος αυτού. Η ανησυχία της Δύσης για την κατάσταση στην Υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής παραμένει έντονη όσον αφορά στον τομέα της ενίσχυσης ένοπλων ομάδων που υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία. Η Άνσαρ Ντιν εμφανίζεται να διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για άμεση επίλυση της κρίσης στο Μάλι. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle, δήλωσε την Τετάρτη ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης στην αφρικανική χώρα κινείται προς το συμφέρον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ανθρωπιστική κρίση στον Βορρά

Κι όλα αυτά ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε την Τετάρτη πως ο μισός πληθυσμός στο βόρειο τμήμα του Μάλι θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια πριν το τέλος του 2012.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ανησυχητική επειδή η πολιτική κρίση ήρθε να προστεθεί στην διατροφική κρίση έχοντας συνέπειες για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί και δεν έχουν πλέον πόρους. Η σοβαρότητα της κρίσης αρχίζει να φαίνεται», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ζητήσει την αποδέσμευση 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληθυσμοί στον Βορρά που έχουν πληγεί από την πείνα και τις συγκρούσεις.

Διαβάστε επίσης:
Ιαχές πολέμου στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 02:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας