Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, εφόσον χρειαστεί, ζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (Μπαν Κι-μουν), προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να καταλήξουν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη ηγέτες σε συμφωνία.

Νωρίτερα είχε προταθεί από τον ΟΗΕ σχέδιο συμφωνίας το οποίο τέθηκε υπό διαπραγμάτευση κατά την τελευταία μέρα των συζητήσεων για την υιοθέτηση μιας ή περισσοτέρων συνθηκών, το αργότερο έως το τέλος του 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, ότι χρειάζονται δραστικές περικοπές στην εκπομπή αερίων του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ δεν συγκεκριμενοποιείται αριθμητικά η αναγκαία μείωση αυτών των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 ή το 2050.

Στο σχέδιο συμφωνίας υποστηρίζεται ακόμα ο στόχος, που έθεσαν οι ΗΠΑ, της χορήγησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως κλιματική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, μέχρι το 2020 και η χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ανάμεσα στο 2010 και το 2012.

Ο Barack Obama κάλεσε από την μεριά του, τους ηγέτες του πλανήτη, να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και αν, όπως είπε, η συμφωνία αυτή «δεν είναι τέλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προσφέρθηκε να προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που ορισμένοι θεωρούν κρίσιμο θέμα για τη σύναψη μιας συμφωνίας.

Απευθυνόμενος στους μετέχοντες, ο Obama επανέλαβε τις αμερικανικές προτάσεις, ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο ελέγχου της μείωσης εκπομπών αερίων και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της διάσκεψης.Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις.

Κίνα: Θα τιμήσουμε την απόφαση της Διάσκεψης

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει, «ίσως ακόμη και να ξεπεράσει το στόχο που έχει θέσει για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέχρι το 2020».

«Θα τηρήσουμε το λόγο μας με πραγματικές πράξεις», δήλωσε ο Jiabao σε ομιλία του στο πλαίσιο της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της διάσκεψης αυτής, δεσμευόμαστε πλήρως να τηρήσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε το στόχο που έχουμε θέσει», πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev δήλωσε, ενώπιον των 120 και πλέον αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω της Διάσκεψης, ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα «μακρύς και δύσκολος» μέχρι να επιτευχθεί μία συμφωνία για το κλίμα και πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες «υποτιμήθηκαν».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Φρέντρικ Ράινφελντ, ζήτησε ακόμα μια φορά από τις ΗΠΑ και την Κίνα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μην υπερβεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη τους δύο βαθμούς Κελσίου:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα οφείλουν απλούστατα να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Αν όχι, δεν θα είναι δυνατό να επιτύχουμε τον στόχο των δύο βαθμών Κελσίου. Αν θέλουμε σοβαρά να καταλήξουμε σε συμφωνία, εδώ στην Κοπεγχάγη, πρέπει όλες οι χώρες να ανακοινώσουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις όσον αφορά τη μείωση (των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου)».

Βραζιλία: Έτοιμη για «θυσίες»

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μονμοχάν Σινγκ, πρότεινε την παράταση των συνομιλιών στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη μιας επαρκούς συμφωνίας, ενώ ο Βραζιλιάνος ομόλογός του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει «θυσίες» για να επιτευχθεί μία συμφωνία για το κλίμα:

«Είναι κάτι το οποίο δεν έχω πει ποτέ στην χώρα μου, ούτε στο λαό μου, ούτε στο κοινοβούλιο, ούτε καν στην ομάδα μου που βρίσκεται εδώ μαζί μου, αλλά αν είναι απαραίτητο να κάνουμε μία θυσία, η Βραζιλία είναι διατεθειμένη να βάλει χρήματα στο τραπέζι για να βοηθήσει τις άλλες χώρες. Στη Βραζιλία δεν είχαμε οικονομική ανάπτυξη για έναν αιώνα, την ώρα που άλλες χώρες αναπτύσσονταν. Έχουμε ακόμα φτωχούς, η Κίνα, η Ινδία έχουν ακόμα φτωχούς. Αλλά αυτό που επιθυμούμε είναι να συνεργαστούμε, πλούσιοι και φτωχοί».

Βέλγιο: Να κάνει περισσότερα η Κίνα

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, στηλίτευσε τις ανεπαρκής προσπάθειες της Κίνας και έκανε λόγο για το πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες εδώ που έφτασαν είτε θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία, είτε με απόλυτη αποτυχία:

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνάψει μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Αλλά είναι κυρίως άλλα μπλόκ που λείπουν προς το παρόν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει προσπάθειες. Η Κίνα όχι ακόμη. Γι’ αυτό ελπίζω ότι δεν είμαστε ακόμη στην περίπτωση αυτή.

Αυτή τη φορά ή θα περάσει ή θα σπάσει. Ασκούμε όλη την πίεση στην Κίνα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και πολύ κρίσιμη στιγμή».

Sarkozy: “Η Ευρώπη είναι απολύτως ενωμένη”

«Οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών επί του σχεδίου συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πυροδοτούν πολλές εντάσεις ωστόσο κάτι κινείται», διαβεβαίωσε σήμερα από την Κοπεγχάγη ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy.

«Η Ευρώπη είναι απολύτως ενωμένη, η Αφρική συμφωνεί με τις θέσεις μας, οι ΗΠΑ έχουν θέσεις συναφείς με τις δικές μας», δήλωσε ο Sarkozy ύστερα από συνάντηση ομάδας περίπου τριάντα αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού πρόεδρου Barack Obama.

Η ομάδα αυτή αποτελείται από αντιπροσωπείες των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες), των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) και των αναπτυσσόμενων χωρών (Μπαγκλαντές, Λεσότο, Αλγερία κ.λπ).

«Πρέπει (οι συνομιλίες) να ξεμπλοκαριστούν, υπάρχουν σημεία μη διαπραγματεύσιμα. Μεταξύ αυτών, πρέπει να επιβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις και των μεν και των δε στον οικολογικό και τον οικονομικό τομέα», συμπλήρωσε ο Sarkozy.

Διαβάστε επίσης:
Ολονύκτιες συνομιλίες στην Κοπεγχάγη, 18 Δεκεμβρίου 2009, 07:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης