Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη σύλληψη περίπου 20 Τούρκων πανεπιστημιακών, που είχαν υπογράψει ένα κείμενο με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των αμφιλεγόμενων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων ανταρτών στην νοτιοανατολική Τουρκία, και εξέφρασε τη λύπη της για “ένα κλίμα εκφοβισμού”. Η σύλληψη χθες αυτών των πανεπιστημιακών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργά την ίδια μέρα αλλά εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διώξεων, είναι “μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη”, σημειώνει σήμερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος τη ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις.
Σε όλη την Τουρκία, ξεκίνησαν έρευνες για “προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας”, “προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας” και “υποκίνηση στην παράβαση του νόμου” κατά των διανοουμένων που έχουν υπογράψει το αίτημα αυτό, οι οποίοι στην περίπτωση καταδίκης τους διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έως πέντε ετών. Περίπου δέκα πανεπιστήμια ξεκίνησαν παράλληλα πειθαρχικές διώξεις κατά περισσότερων από 60 καθηγητών ή ερευνητών τους.
Σε όλη την Τουρκία, ξεκίνησαν έρευνες για “προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας”, “προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας” και “υποκίνηση στην παράβαση του νόμου” κατά των διανοουμένων«Εκφράζουμε εκ νέου την εντονότερη καταδίκη μας για όλες τις μορφές τρομοκρατικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων από το PKK, όπως και για την επίθεση κατά της έδρας της αστυνομίας στο Τσινάρ στις 14 Ιανουαρίου που προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων στην πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και αποδόθηκε στους Κούρδους αντάρτες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ΕΕ. «Ωστόσο ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνεται σε απόλυτο σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζει η ίδια.
«Αναμένουμε από την Τουρκία την εφαρμογή της νομοθεσίας της σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», κατέληξε η ίδια, την ώρα που η ενταξιακή διαδικασία της χώρας αυτής με την ΕΕ πήρε μια νέα πνοή στα τέλη του Νοεμβρίου με την προσέγγιση μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών που έχει στόχο να ανακοπεί το κύμα προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ προς την Ευρώπη.
Περίπου 1.200 διανοούμενοι έχουν υπογράψει την “πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για την ειρήνη”, ένα κείμενο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, με το οποίο ζητούν τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Σε αυτό το κείμενο με τίτλο “Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα”, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν “μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε απόλυτη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία”.
“Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη βαθειά της πεποίθηση πως η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους παραμένει ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια λύση στη σύγκρουση που εξακολουθεί να στοιχίζει υπερβολικά πολλές ζωές”, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ΕΕ.
Συμπαράσταση Δημοσιογράφων
Περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι στην Τουρκία, έχουν συνυπογράψει το κείμενο για την Ειρήνη των Τούρκων Ακαδημαϊκών, εκδηλώνοντας την συμπαράστασή τους στον αγώνα που τους έχει στοχοποιήσει στο καθεστώς Ερντογάν, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. .
Τα ονόματα του εκδότη της Cumhuriyet , Can Dündar και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα Erdem Gül που είναι φυλακισμένοι από τις 26 Νοεμβρίου για την αποκάλυψη του φορτίου όπλων της ΜΙΤ προς τους τζιχαντιστές, βρίσκονται ανάμεσα στον κατάλογο των ονομάτων που προσυπογράφουν.
Στο κείμενο συμπαράστασης των δημοσιογράφων αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Ως δημοσιογράφοι διακηρύσσουμε την συμπαράστασή μας στους ακαδημαϊκούς σε ένδειξη προώθησης της ειρήνης και τονίζουμε πως δεν θα καταστούμε μέρος τούτου του εγκλήματος υποστηρίζοντας πως θέλουμε να ασκήσουμε τη δημοσιογραφία σε περίοδο ειρήνης και όχι πολέμου».
Και οι υπογραφές συμπαράστασης από τους πνευματικούς ανθρώπους στην Τουρκία, συνεχίζονται:
Εκδότες: Ούτε κι εμείς θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος
«Εμείς οι εκδότες που είμαστε σε θέση να ασκούμε την δραστηριότητά μας μόνο σε περιβάλλον στο οποίο η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης εφαρμόζονται, καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον της πρωτοβουλίας των ακαδημαϊκών για Ειρήνη.
Τονίζουμε το γεγονός ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι απαραίτητο συστατικό όπως υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ζωή την ειρήνη και την ισότητα. Γιαυτό διακηρύσσουμε ότι είμαστε υπερήφανοι που είμαστε εκδότες κειμένων των ακαδημαϊκών κι συγγραφέων που έχουν πάρει θέση υπέρ της ειρήνης και δεν θα υποκύψουμε.
Ούτε θα γίνουμε μέρος του εγκλήματος»!
Καταδίκη από Βρετανία και ΗΠΑ
Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Richard Moore υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας έκφρασης σε μια δημοκρατική κοινωνία και ειδικότερα στην εκπαίδευση και εξέφρασε ανησυχία για τις ανακρίσεις που διεξάγονται εναντίον ακαδημαϊκών δασκάλων που διαμαρτύρονται για τις επιχειρήσεις στα Νοτιοανατοικά.
Οι ΗΠΑ «παρακολουθούν με ανησυχία την επίθεση που έχει εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση στους ακαδημαϊκούς που επικρίνουν την πολιτική της» και καλούν να τερματισθεί η βία στα ΝΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως οι διώξεις ακαδημαϊκών στην Τουρκία «αποτελούν μέρος δύσκολων καταστάσεων που επικρατούν εκεί όπου αξιωματούχοι δυνάμεων επιβολής νόμου και δικαστική εξουσία χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν νόμιμες πολιτικές αντιθέσεις», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ John Kirby στο χτεσινό μπρίφιν, στην Ουάσιγκτον.
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης