Η «Nutella» έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές σε όλη την Ευρώπη. Για τους λάτρεις της σοκολάτας, βρίσκεται πάντα στις πρώτες επιλογές κάθε φορά που ο ουρανίσκος αναζητά μια μικρή καθημερινή απόλαυση.

Η είδηση του θανάτου του Μικέλε Φερέρο έφερε εκ νέου στην επικαιρότητα πτυχές της ιστορίας που βρίσκεται πίσω από το επώνυμο αυτό προϊόν. Ο πατέρας της «Nutella» άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο στο Μονακό, σε ηλικία 89 ετών. Κατά τη διάρκεια του βίου του κατάφερε να μετατρέψει το συνοικιακό ζαχαροπλαστείο του πατέρα του στη μεγαλύτερη επιχείρηση σοκολάτας του πλανήτη, με ετήσιες πωλήσεις πολλών δισ. δολαρίων (τζίρος 19 δισ. δολάρια το 2012).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικέλε Φερέρο: O αυτοκράτορας της «Nutella» - Στο βάθος ο αδικοχαμένος γιος του, Πιέτρο

Η αποδοχή της «Nutella» από τους καταναλωτές ήταν τέτοια, που το 2008 ο Μικέλε κατάφερε να ξεπεράσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να γίνει έτσι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία. Η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ. Το 1997 είχε παραδώσει τα ηνία της αυτοκρατορίας του στον γιο του τον Πιέτρο, ο οποίος όμως σκοτώθηκε το 2011 σε τροχαίο δυστύχημα στη Ν. Αφρική. Καθώς η οικογενειακή παράδοση έπρεπε να συνεχιστεί, ο πατέρας της «Nutella» έδωσε τη θέση του CEO στον δεύτερο γιο του, τον Τζιοβάνι, ο οποίος διοικεί μέχρι σήμερα τον ιταλικό κολοσσό.

Φλέβα… φουντουκιού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μικέλε Φερέρο γεννήθηκε στο Ντολιάνι της Ιταλίας στις 26 Απριλίου 1925. Ο πατέρας του, o Πιέτρο Φερέρο, είχε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην Άλμπα του Πιεδεμοντίου. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κλήθηκε να δώσει λύση σ’ ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της οικογενειακής επιχείρησης.

Η λαίλαπα του πολέμου που σάρωσε για έξι χρόνια την Ευρώπη δημιούργησε τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Στα χρόνια που ακολούθησαν τη συνθηκολόγηση, όλο το βάρος δόθηκε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ροή βασικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά. Οι μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο υποδομών και μεταφορών της Ιταλίας περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τις εισαγωγές αγαθών και πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του κακάου. Εκείνη την περίοδο η σοκολάτα ήταν πολυτέλεια και η παρασκευή της αρκετά δύσκολη, καθώς δεν υπήρχε αρκετό κακάο στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση, ο Πιέτρο Φερέρο έστρεψε το βλέμμα στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου υπήρχαν άφθονες φουντουκιές. Αυτό ήταν…

Με πολύ μεράκι και αρκετή φαντασία ο πατέρας του Μικέλε δημιουργεί τη λεγόμενη «Pasta Gianduja», ένα είδος σοκολάτας με βασικό συστατικό τα φουντούκια. Το «Giandujot» κυκλοφορεί στην αγορά σε μορφή μικρού καρβελιού, τυλιγμένου σε αλουμινόχαρτο, το οποίο κόβεται με το μαχαίρι. Τα θεμέλια για την ίδρυση της του ομίλου Φερέρο είχαν μόλις μπει.

Ο Μικέλε Φερέρο παραλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης το 1949, μετά τον θάνατο του πατέρα του από έμφραγμα. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τις πωλήσεις της σοκολάτας φουντουκιού, η οποία συνεχίζει να παράγεται βάσει της συνταγής του πατέρα του. Το 1961, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το μερίδιο της επιχείρησης στην ιταλική αγορά και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κυκλοφορεί τα σοκολατάκια «Mon Chéri», λανσάροντας παράλληλα τη «Supercrema», σοκολάτα φουντουκιού σε παχύρρευστη μορφή. 
Το 1964 ο Μικέλε κάνει την κίνηση ματ. Βλέποντας ότι η «σούπερ κρέμα» δεν έχει την αποδοχή που περίμενε, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Φράνκα Φισόλο λανσάρει εκ νέου τη συνταγή του πατέρα του με καινούρια ονομασία. Το νέο όνομα έπρεπε να περιλαμβάνει τη λέξη φουντούκι. Στο τραπέζι πέφτουν οι ονομασίες «Nutsy», «Nutina», «Nussina» και «Nusscrem». Τελικά επιλέγεται το «Nutella». Το πρώτο βάζο «Nutella» φεύγει από το εργοστάσιο στην Άλμπα στις 20 Απριλίου 1964.
Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η ιδέα για μια σοκολάτα σε παχύρρευστη μορφή, κατάλληλη για επάλειψη, προέκυψε κατά λάθος. Ο ήλιος έλιωσε συμπαγή κομμάτια σοκολάτας και η «λιωμένη πάστα» έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία, που υιοθετήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Από τότε η Nutella συνεχίζει να χαρίζει αμύθητα κέρδη στην οικογένεια Φερέρο και στιγμές καθημερινής απόλαυσης σε μικρούς και μεγάλους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης