Ο Οσάμα μπιν Μοχάμαντ μπιν Αουάντ μπιν Λάντεν γεννήθηκε το 1957 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Γιος πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία, ο Οσάμα έδειξε από νωρίς κλίση στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και το 1976 μπαίνει στο πανεπιστήμιο της Τζέντα, όπου σπουδάζει Διοίκηση και Οικονομικά.

Η στρατιωτική επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν το 1979 τον οδηγεί μακριά από τις πανεπιστημιακές σπουδές και το 1984, ο 27χρονος Οσάμα εμπλέκεται με την υπηρεσία υποστήριξης των Αράβων εθελοντών που φθάνουν στην περιοχή για να πολεμήσουν κατά των σοβιετικών δυνάμεων, η οποία εδρεύει στην Πεσαβάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φήμες τον θέλουν να στρατολογείται από τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. – κυρίως από τη CIA -, στο αντάρτικο, ενώ το 1986 μετεγκαθίσταται στην Πεσαβάρ, όπου ξεκινάει την εισαγωγή όπλων για λογαριασμό των μαχητών Μουτζαχεντίν, ενώ παράλληλα σχηματίζει και τη δική του ολιγάριθμη ομάδα εθελοντών ανταρτών.

Αποκορύφωμα αυτών των δραστηριοτήτων αποτελεί η ίδρυση, το 1988, της στρατιωτικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα» (σ.σ. «Η Βάση»), η οποία γίνεται πόλος έλξης των ακραίων μουσουλμάνων που επιδιώκουν την εγκατάσταση περισσότερο φονταμενταλιστικών κυβερνήσεων στις πατρίδες τους και μοιράζονται το μίσος τους για τις Η.Π.Α., το Ισραήλ και τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πόλεμος του Κόλπου το 1991 στέκεται η αφορμή, ώστε ο Οσάμα να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» με τη Δύση. Εγκαταλείπει τη Σαουδική Αραβία και αυτοεξορίζεται, ενώ δηλώνει την αντίθεσή του για τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας με τις Η.Π.Α. κατά του Ιράκ.

Η κίνηση αυτή οδηγεί την οικογένεια μπιν Λάντεν το 1993 να παύσει τον Οσάμα από μέτοχο στις επιχειρήσεις της, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Αμέσως, ο Οσάμα ξεκινά μια πολεμική εναντίον της σαουδαραβικής κυβέρνησης, η οποία του αφαιρεί την υπηκοότητα.

Το 1996, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Σουδάν ύστερα από αμερικανικές πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας και μεταβαίνει στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, εκδίδει φάτουα (σ.σ. θρησκευτικό διάταγμα) εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, ζητώντας τον θάνατό τους.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οι Η.Π.Α. χαρακτηρίζουν τον μπιν Λάντεν υπ΄αριθμόν έναν ύποπτο για δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, από τις οποίες σκοτώθηκαν 24 Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ινδοί.

Από το Ναϊρόμπι στην 11η Σεπτεμβρίου 2001

Στις 7 Αυγούστου του 1998, παγιδευμένα με εκρηκτικά φορτηγά εκρήγνυνται έξω από αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάαμ. Από τις επιθέσεις σκοτώνονται 224 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 12 Αμερικανοί.

Οι Η.Π.Α. στη συνέχεια κατηγορούν τον μπιν Λάντεν ότι ενορχήστρωσε τις επιθέσεις. Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διατάζει πυραυλικά πλήγματα. Η Αλ Κάιντα αρχίζει να γιγαντώνεται. Στις 12 Οκτωβρίου του 2000, η οργάνωση πραγματοποιεί επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου, USS Cole, στο λιμάνι Άντεν της Υεμένης. Συνολικά 17 ναύτες σκοτώνονται.

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η ημέρα που έμελλε να αλλάξει την εικόνα του σύγχρονου κόσμου: τρία αεροσκάφη, στα οποία εκδηλώνεται αεροπειρατεία, συντρίβονται σε αμερικανικούς στόχους, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο. Ένα τέταρτο συντρίβεται στην Πενσυλβάνια.

Σχεδόν 3.000 είναι οι νεκροί από τις επιθέσεις. Σε βίντεο που δίνεται αργότερα στη δημοσιότητα, ο μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων ξεπέρασε τις προσδοκίες της Αλ Κάιντα.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2001, οι «πληγωμένες» Η.Π.Α., διά στόματος του Τζορτζ Μπους του νεότερου δηλώνουν ότι ο Οσάμα «καταζητείται: ζωντανός ή νεκρός». Από τις αρχές Οκτωβρίου του ιδίου χρόνου, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβάλλουν στο Αφγανιστάν, ξεκινώντας μια μακρά σειρά εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2002, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera Τζαζίρα μεταδίδει ηχητικό μήνυμα που φέρεται ότι ανήκει στον μπιν Λάντεν, ο οποίος εξαίρει τους αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς τους «άνδρες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας».

Το Νοέμβριο, η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο ξενοδοχείο Mombasa Paradise, στο οποίο διέμεναν Ισραηλινοί, από τις οποίες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 80.

Τον Οκτώβριο του 2004, ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στις Η.Π.Α., στο πρώτο του ηχογραφημένο μήνυμα επί ένα χρόνο και πλέον, για να χλευάσει τον Μπους.

Ιανουάριος 2006 – Το πρώτο μήνυμα του μπιν Λάντεν σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια να δείξει ότι εξακολουθεί να ηγείται της αλ Κάιντα.

Σεπτέμβριος 2006 – Ο Μπους δεσμεύεται ότι «Η Αμερική θα σε εντοπίσει».

Σεπτέμβριος 2007 – Ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται σε ένα νέο βίντεο έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια να λέει στις Η.Π.Α. ότι είναι ευάλωτες παρά τη δύναμή τους.

18 Μαΐου 2008 – Ο μπιν Λάντεν καλεί τους μουσουλμάνους να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της υπό την Χαμάς διοικούμενης Λωρίδας της Γάζας και να πολεμήσουν τις αραβικές κυβερνήσεις που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

24 Ιανουαρίου 2010 – Ο μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση στις 25 Δεκεμβρίου με στόχο αεροσκάφος με προορισμό τις Η.Π.Α. σε ηχητικό του μήνυμα, στο οποίο δεσμεύεται να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των Η.Π.Α..

26 Ιανουαρίου 2010 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι η Αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί από τη δράση των Η.Π.Α..

25 Μαρτίου 2010 – Ο μπιν Λάντεν απειλεί ότι η Αλ Κάιντα θα σκοτώσει όποιον Αμερικανό συλλάβει, αν ο κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που κρατείται από τις Η.Π.Α., θανατωθεί, σύμφωνα με ηχογραφημένο όνομα που μετέδωσε το Al Jazeera.

21 Ιανουαρίου 2011- Ο μπιν Λάντεν δηλώνει σε ηχογραφημένο του μήνυμα ότι η απελευθέρωση Γάλλων ομήρων που κρατούνταν στον Νίγηρα από την Αλ Κάιντα εξαρτάται από την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών από τα μουσουλμανικά εδάφη.

1 Μαΐου 2011 – Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώνεται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν, ανακοινώνει ο πρόεδρος Ομπάμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης