Τα προεκλογικά πανό έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο: «Σ’ έχουμε ήδη διαλέξει για δεύτερη θητεία» γράφουν δίπλα στη φωτογραφία του προέδρου της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi.

Η εθνική εκλογική επιτροπή της Αιγύπτου επίσημα έχει ανακοινώσει από τις 8 Ιανουαρίου τις ημερομηνίες των προεδρικών εκλογών, αντιγραφή των όσων συνέβησαν το 2014, με τον πρόεδρο αλ-Σίσι να είναι και πάλι το φαβορί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει το Μάρτιο και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό Σύνταγμα, οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές αρχίζουν τέσσερις μήνες πριν τερματισθεί η παρούσα προεδρική θητεία.

Ο Σίσι ξεκίνησε την προεδρική του θητεία στις αρχές Ιουνίου 2014 και θα παραμείνει ως τις 31 Μαΐου 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκλογές θα διεξαχθούν ενώ ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπό την επίβλεψη εκλογικής επιτροπής που σχηματίσθηκε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα αρχίσει στις 20 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μόλις δέκα ημέρες. Η προεκλογική περίοδος ανοίγει επίσημα στις 24 Φεβρουαρίου και λήγει στις 23 Μαρτίου.

Για το σύντομο αυτό διάστημα η εκλογική επιτροπή έχει ήδη δεχθεί δυσμενή σχόλια. Επειδή κρίνεται πολύ μικρός χρόνος για την συλλογή των 25.000 υπογραφών πολιτών από 15 διαφορετικές επαρχίες που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος για την προεδρία, βάσει του άρθρου 143 του αιγυπτιακού Συντάγματος. Χώρια που απαιτούνται και «συστάσεις» από 20 μέλη του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην κοινοβουλευτικός Mohamed Anwar al-Sadat ανιψιός του δολοφονηθέντος Αιγύπτιου προέδρου το 1981, αποφάσισε να μην διεκδικήσει ως αντίπαλος του αλ-Σίσι την προεδρία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «κλίμα φόβου και ντροπής».

Όπως δήλωσε στο Al-Monitor, είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρώσεις τόσες υπογραφές σε τόσο μικρό χρόνο κι ακόμη πιο δύσκολο να σου δώσει κάποιος βουλευτής συστάσεις.

Ως τώρα ούτε ο αλ-Σίσι έχει επίσημα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Οι κρατικοί μηχανισμοί όμως, εκείνον που υποστηρίζουν και προωθούν για δεύτερη θητεία και θεωρείται ότι θα είναι και πάλι ο νικητής.
Ειδικότερα αφού και ο πρώην πρωθυπουργός Ahmed Shafiq, από τους υποστηρικτές του καθεστώτος Μουμπάρακ, είχε σχεδόν κερδίσει τις εκλογές του 2012, αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα (της 25ης Ιανουαρίου), είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για πρόεδρος, από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Hassan Nafaa, καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε πως «όλα δείχνουν πως το σκηνικό έχει στηθεί ώστε να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία ο αλ-Σίσι».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης