Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Βάσιμους φόβους, ότι τα υποθαλάσσια καλώδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο επιθέσεων ή παρεμβάσεων από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατών, εκφράζει, με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Dominique Bilde, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι:

«Τα υποθαλάσσια καλώδια μεταφέρουν περίπου το 99% της διεθνούς κίνησης στο Διαδίκτυο», τροφοδοτώντας, για παράδειγμα, τη γενική οικονομία και ορισμένες υποδομές ζωτικής σημασίας.

Επικαλούμενη σχετικές αναφορές, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, αποκαλύπτει ότι τα «υπερατλαντικά υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών», ικανά για ταχύτητες μεταφοράς «4,7 petabit ανά δευτερόλεπτο», δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη «απαίτηση εύρους ζώνης» του 2030 των «13,1 petabits ανά δευτερόλεπτο».

Θα χρειαστούν «17 νέα καλώδια» – που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις «4,25 δισεκατομμύρια ευρώ».

Οι «αμερικανικοί γίγαντες του Διαδικτύου» κατέχουν το «80% της χωρητικότητας» των υπερατλαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων και θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αυτές τις μελλοντικές επενδύσεις. Πώς σχεδιάζει η Κομισιόν να προωθήσει την ευρωπαϊκή ψηφιακή κυριαρχία;

Τα υποθαλάσσια καλώδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο επιθέσεων ή παρεμβάσεων από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατών).

Η καλωδιακή υποδομή αποτελεί μέρος του σχεδίου «Digital Silk Road» της Κίνας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες ότι «το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη νέα του νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια για να έχει πρόσβαση σε καλωδιακά δεδομένα» από την πλευρά του Χονγκ Κονγκ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ασφάλεια στη θάλασσα (11205/14 της 24ης Ιουνίου 2014), πώς θα διασφαλίσει η Κομισιόν την ασφάλεια του υποθαλάσσιου καλωδιακού δικτύου, ιδίως όσον αφορά ορισμένα υπερπόντια εδάφη ή στρατιωτικές βάσεις;