Κατηγορίες εις βάρος οκτώ πρώην μελών της ειδικής μονάδας της σερβικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (JSO) απήγγειλε σήμερα η εισαγγελία στην Σερβία, για την ένοπλη εξέγερση το Νοέμβριο του 2001. Εκτιμάται ότι η ανταρσία της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων ήταν το προοίμιο της δολοφονίας του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς και ότι η διαλεύκανσή της μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη του πολιτικού παρασκηνίου της δολοφονίας του Σέρβου πρωθυπουργού.

Κατηγορούμενοι είναι οι Μίλοραντ Ούλεμεκ, Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, Ντούσαν Μάριτσιτς, Βέσελιν Λέτσιτς, Μίτσα Πετράκοβιτς, Ντράγκοσλαβ Κρσμάνοβιτς, Ντράγκισα Ράντιτς και Βλάντιμιρ Πότσιτς, δήλωσε ο εισαγγελέας Μίλικο Ραντισάβλιεβιτς. Σύμφωνα με το Σέρβο εισαγγελέα, οι κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας ασφάλειας ‘Ατσο Τόμιτς απορρίφθηκαν, επειδή στη διάρκεια της έρευνας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή στην εξέγερση, παρά μόνον των κατηγορουμένων και του δολοφονηθέντος μέλους της «Μαφίας του Ζέμουν» Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

«Από τις αποδείξεις που συλλέχτηκαν στη διάρκεια της έρευνας δεν μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι την περίοδο της εξέγερσης της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (JSO) ή “Κόκκινα Μπερέ” το 2001 υπήρχε η ιδέα ή σχέδιο για τη μετέπειτα δολοφονία του πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς. Τα δύο γεγονότα συνδέονται μόνον, επειδή οι πρωταγωνιστές στην εξέγερση, Ούλεμεκ, Σπασόγιεβιτς και Γιοβάνοβιτς είχαν κεντρικούς ρόλους και στη δολοφονία του πρωθυπουργού» ανέφερε ο κ. Ραντισάβλιεβιτς. Υπό την έννοια αυτή, «η εξέγερση ήταν ένα γεγονός που χρονολογικά προηγήθηκε και συνεπώς ήταν το προοίμιο για τη μετέπειτα δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

«Στη διάρκεια της εξέγερσης αποδείχθηκαν όλες οι αδυναμίες του συστήματος. Δυστυχώς το σύστημα ήταν αδύναμο να προστατεύσει τον πρωθυπουργό και εκείνος δεν μπορούσε να προστατευθεί από την επίθεση, η τραγωδία ήταν αναπόφευκτη», υποστήριξε ο εισαγγελέας. Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι από τις 9 έως τις 17 Νοεμβρίου του 2001 η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της διοίκησης, απέσυρε τα μέλη της στη βάση της στην Κούλα, διέκοψε την επικοινωνία με τη διοίκηση και επανειλημμένως απέρριψε τα αιτήματα του υπουργού Εσωτερικών και πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς να σταματήσει την ανταρσία.

Ταυτόχρονα, επιχειρησιακό τμήμα της μονάδας με άρματα μάχης και ένοπλα μέλη απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο Νόβι Σαντ Σουμπότιτσα στις 10 Νοεμβρίου και στο Βελιγράδι, στο Συνεδριακό Κέντρο «Σάβα». Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, εκδηλώθηκε σαφώς η ετοιμότητα της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων για τη χρήση βίας, αν δεν γινόταν δεκτά τα αιτήματά της για αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, του επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, Γκόραν Πέτροβιτς και του αναπληρωτή του Ζόραν Μιγιάτοβιτς. Με τις ενέργειες αυτές οι κατηγορούμενοι απείλησαν την ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη της χώρας, ανέφερε ο εισαγγελέας.

Στο κατηγορητήριο ζητείται να παραταθεί η κράτηση των πέντε κατηγορουμένων, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 20 Σεπτεμβρίου του 2011. Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, o διοικητής της Μονάδας Ειδικής Επιχειρήσεων και συνταγμάταρχης της κρατικής ασφάλειας, Μίλοραντ Ούλεμεκ, ο διάδοχος του στη θέση, Ντούσκο Μάριτσιτς και ο αντισυνταγματάρχης της κρατικής ασφάλειας και εκτελεστής του Ζόραν Τζίντζιτς Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς εκτίουν ήδη ποινές κάθειρξης 40 ετών για διάφορα εγκλήματα. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν τρεις μέρες πριν από τις 12 Μαρτίου, την ημέρα που συμπληρώνονται εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς.