Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπασμπούγκ με τον ΕρντογάνΗ υπόθεση «Εργκένεκον» προκάλεσε τεράστιο «θόρυβο» στο εσωτερικό της ασιατικής χώρας, με πλήθος εκπροσώπων της στρατιωτικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής να εμπλέκονται σε αυτή. Η ακροαματική διαδικασία κράτησε σχεδόν πέντε χρόνια, με τις αντεγκλήσεις ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις να φανερώνουν το βαθύ «χάσμα» που υπάρχει ανάμεσα στο κυβερνών ισλαμικό «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) και τους «Κεμαλιστές», αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δίκτυο «Εργκένεκον» αποτυπώνει την πεποίθηση υποστηρικτών του Ερντογάν ότι υπάρχει ένα «παράλληλο κέντρο αποφάσεων», το οποίο στηρίζεται σε πλήθος αξιωματούχων του στρατού, ισχυρών «παικτών» του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και εθνικιστών και στόχο έχει την ανατροπή εκλεγμένων κυβερνήσεων. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, αρκετοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να κατηγορούν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες επιχειρεί να θέσει εκτός μάχης τους πολιτικούς του αντιπάλους, κυρίως από το αντιπολιτευόμενο κόμμα, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Οι δικαστές, οι οποίοι ανακοίνωσαν τις ετυμηγορίες για τους 275 κατηγορουμένους της υπόθεσης, καταδίκασαν επίσης τρεις βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος σε ποινές κάθειρξης από 12 ως 35 ετών.

Βαριές «καμπάνες» και απαλλαγές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ σε άλλους επιβλήθηκαν βαρύτατες ποινές φυλάκισης. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους -μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, απόστρατοι αξιωματούχοι του στρατού, δημοσιογράφοι και συγγραφείς- καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι έως 50 ετών, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ειδικότερα, ο απόστρατος συνταγματάρχης, Αρίφ Ντογάν, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 47 ετών, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας, Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου, σε 20ετή ποινή κάθειρξης και ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανίσαλι σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.


(Το συγκρότημα φυλακών στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης)


(Μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη από εγχώρια και διεθνή Μ.Μ.Ε.)

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τις αποφάσεις του ξεχωριστά για τον καθέναν από τους κατηγορούμενους. Στην ετυμηγορία τους οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές -με την κωδική ονομασία «Εργκένεκον»- επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας «βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επέμβαση του στρατού.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το γεγονός ότι απόστρατοι στρατιωτικοί κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν βαριές ποινές φανερώνει την πρόθεση του κυβερνώντος AKP να αλλάξει τη σχέση κυβέρνησης – στρατού. Για πολλές δεκαετίες ο στρατός είχε τον τελευταίο λόγο τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της ασιατικής χώρας. Συνολικά, τέσσερις κυβερνήσεις είχαν «πέσει» ύστερα από παρέμβαση του στρατού από το 1960 μέχρι το 1997.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το ίδιο δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους περισσότερους από 300 αξιωματούχους του στρατού για την υπόθεση «Βαριοπούλα», που στόχο είχε να ανατρέψει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία το 2003.

«Αστακός» το δικαστήριο

Εν τω μεταξύ δρακόντεια ήταν τα μέτρα της Αστυνομίας περιμετρικά του δικαστηρίου στο δυτικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, καθώς πλήθος υποστηρικτών της Αντιπολίτευσης ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας κατά του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ήδη από το Σάββατο είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις κοντά στο συγκρότημα φυλακών, όπου πραγματοποιήθηκαν οι δίκες, με 20 ανθρώπους να συλλαμβάνονται στη διάρκεια ευρείας επιχείρησης της Αστυνομίας στα γραφεία πολιτικού κόμματος, τηλεοπτικού σταθμού και μη κυβερνητικής οργάνωσης με την κατηγορία ότι καλούσαν σε διαδηλώσεις.

Εκτιμάται πως οι Αρχές δημιούργησαν ζώνη ασφαλείας 10 χλμ. περιμετρικά των φυλακών, με πλήθος διαδηλωτών να συγκεντρώνονται στα σημεία ελέγχου κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης