Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την σημαντική σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας έλλειψη αστυνομικών, οι Αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν πολίτες με μεταναστευτική προέλευση.

«Παντού καταγράφονται ελλείψεις. Στις υπηρεσίες, στα γραφεία ή στο πεδίο της πρόληψης», τονίζει ο επικεφαλής του Συνδικάτου Αστυνομικών Υπαλλήλων στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Σύμφωνα με τον Έριχ Ρέτινγκχαους, σε συγκεκριμένες αποστολές, όπως σε μαζικές διαδηλώσεις, η αστυνομία του κρατιδίου αντιμετωπίζει ήδη σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


«Ελαττωματικοί» οι αστυνομικοί

Όπως μεταδίδει η ελληνόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, η γερμανική αστυνομία απευθύνεται τώρα μέσω της ιστοσελίδας της ειδικά και σε νέους μετανάστες. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ένας από τους πιο βασικούς είναι ότι οι αστυνομικοί στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ασθενούν συχνά. Επιπλέον, περίπου το 40% των υπαλλήλων είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών.

Σε αποστολές όπου απαιτείται μεγάλος αριθμός αστυνομικών, όπως στην αντιμετώπιση διαρρήξεων από συμμορίες ανατολικοευρωπαίων, οι ελλείψεις γίνονται ιδιαίτερα αισθητές. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Ραλφ Γιέγκερ, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τώρα το πρόβλημα με νέες προσλήψεις. Στόχος είναι να προσελκύει η αστυνομία κάθε χρόνο 1.500 αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Είναι όμως δύσκολο να βρεις κατάλληλους υποψηφίους», παραδέχεται ο κ. Ρέτινγκχους. Πέρυσι υπήρξαν συνολικά 1.757 υποψήφιοι με μεταναστευτική προέλευση, ωστόσο μόλις οι 161 ξεκίνησαν την εκπαίδευση, αφού οι υπόλοιποι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των υποψηφίων θα μπορούσε αναμφίβολα να αυξηθεί εάν γίνονταν περισσότερες διαφημιστικές καμπάνιες που απευθύνονται ειδικά σε μετανάστες. Η κάλυψη των κενών όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος που οι αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν τώρα τη συγκεκριμένη αυτή πληθυσμιακή ομάδα. «Η αστυνομία», λέει ο Έριχ Ρέτινγκχαους, «είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας: Έχουμε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και εν τω μεταξύ είμαστε μια χώρα με πολλούς μετανάστες και πολλές κουλτούρες. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην αστυνομία».

Έχοντας μετανάστες στις τάξεις τους, οι αστυνομικές Αρχές είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα συγκεκριμένες αποστολές. Έτσι, θα μπορούσε να ενισχυθεί το προφίλ της αστυνομίας σε περιοχές όπου ζουν πολλοί μετανάστες.

Στην Κολωνία υπάρχουν ήδη από το 2006 οι λεγόμενες ομάδες επαφής για μουσουλμανικούς θεσμούς. Στόχος είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των αστυνομικών Αρχών και των μουσουλμάνων.

Υπηρεσία με ή χωρίς μαντίλα;
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται βέβαια είναι εάν τα αστυνομικά τμήματα και οι νυν αστυνομικοί υπάλληλοι είναι έτοιμοι να δεχθούν περισσότερους μετανάστες στις τάξεις τους. Πώς θα αντιδράσουν, για παράδειγμα, εάν μια συνάδελφος εμφανιστεί με μαντίλα στην υπηρεσία της; Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να κοιτάξει κατάματα κάποια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών. Στο αστυνομικό μέγαρο της Κολωνίας πάντως υπάρχει ήδη ένας χώρος προσευχής, τον οποίο και χρησιμοποιούν οι νεαροί εκπαιδευόμενοι μουσουλμάνοι.

Η Σουηδία έχει προχωρήσει σε αυτό το πεδίο ένα βήμα παραπέρα. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι μπορούν να φοράνε τουρμπάνι, μαντίλα ή και εβραϊκό κιπά. Όπως στη Μεγάλη Βρετανία στρατιώτες, δικαστές και αστυνομικοί ινδικής καταγωγής μπορούν να εμφανίζονται στην υπηρεσία τους με τουρμπάνι. Στην Γερμανία οι στολές των αστυνομικών είναι θέμα των κρατιδίων. Μέχρι σήμερα πάντως η μαντίλα, το τουρμπάνι και το κιπά δεν προβλέπονται στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης