του Κώστα Μπετινάκη
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, όλα από περιθωριακές εφημερίδες, που διερωτώνται: «Πάσχει από καρκίνο ο Πούτιν;».
Την «είδηση» πρωτοδημοσίευσε η κουτσομπολίστικη φυλλάδα «New York Post» στην έκτη σελίδα της, όπου ο συντάκτης Ρίτσαρντ Τζόνσον -γνωστός για τα… σημαντικά θέματα με τα οποία ασχολείται- υποστηρίζει ότι «υπάρχει εξήγηση για τη βιασύνη του Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, καθώς φημολογείται πως έχει καρκίνο».
Ο ίδιος επικαλείται φήμες που κυκλοφόρησαν -εδώ και μήνες- στη Λευκορωσία και την Πολωνία, ότι «ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας έχει καρκίνο στη σπονδυλική στήλη ή στο πάγκρεας, μια από τις πλέον θανατηφόρους ασθένειες».
Όπως ήταν φυσικό, το Κρεμλίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια για την κατάσταση της υγείας του ΠούτινΣύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Τζόνσον λοιπόν, «ο Πούτιν υπόκειται σε θεραπεία από γηραιό ιατρό από την (παλιά καλή κομμουνιστική) Ανατολική Γερμανία, τον οποίο είχε συναντήσει ο Ρώσος πρόεδρος όταν εργαζόταν στη Δρέσδη ως πράκτορας της KGB. Ο γιατρός δοκιμάζει διαφορετικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων ενέσεων με στεροειδή, κάτι που δικαιολογεί τις πρόσφατες κουρασμένες εμφανίσεις του Ρώσου προέδρου».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο μάλιστα, ο ηλικίας 84 χρόνων γιατρός έχει εκμυστηρευθεί πως «δεν ήθελε να πάει στη Ρωσία και ότι τον κακομεταχειρίζονται οι άνδρες της ασφάλειας του Πούτιν…».
Στο δημοσίευμα της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας επισημαίνεται ακόμη πως κάποιος Κρίσπιν Μπλακ, ένας Βρετανός βετεράνος στρατιωτικός, που ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας και αντικατασκοπείας, είχε αποκαλύψει στις αρχές του χρόνου ότι «κυκλοφορούν ψίθυροι για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν».
Ο Μπλακ, που γράφει στο έντυπο «The Week», υποστηρίζει πως το γεγονός ότι ο Πούτιν «συγχώρεσε τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον οποίο κρατούσε στις φυλακές επί 10 χρόνια, αποτελεί ακόμη μία ένδειξη: κάποιοι λένε πως έτσι ο Πούτιν θέλει να καθαρίσει τη συνείδησή του».
Σύμφωνα με άλλες φήμες, στον Πούτιν απομένει ζωή τριών χρόνων και για τον λόγο αυτόν βιάζεται να εξασφαλίσει την υστεροφημία του με την εξάπλωση των ρωσικών συνόρων, όπως ο Μέγας Πέτρος ή ο Στάλιν. Διαλέγετε και παίρνετε…
Όπως ήταν φυσικό, το Κρεμλίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν. Ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρ Πεσκόφ δήλωσε: «Οι άνθρωποι που κυκλοφορούν αυτές τις φήμες ψεύδονται. Όλα είναι καλά με τον Ρώσο πρόεδρο. Δαγκώστε τη γλώσσα σας!».
Διαβάστε με τι άλλα θέματα ασχολείται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζόνσον στην «έκτη σελίδα» του:
(Μετάφραση: «Ο Τζουλιάνι-μισούσε κάθε φορά που επέστρεφε στη Νέα Υόρκη», «”Νοικοκυρά” πουλάει τουαλέτα διδικτυακά», «Η Μισέλ Γουίλιαμς προτιμά την ΥΠΑ από το WME», «Η μουσική του Peter Criss τρελαίνει τον Gene Simmons υπογράφοντας το βιβλίο του», «Ο David Koch αντιμετωπίζεται σαν ροκ σταρ σε εκδήλωση του Newsmax»)
Η πιο πρόσφατη είδηση για τον Πούτιν, πάντως, από τα ρωσικά Μέσα είναι εντελώς διαφορετική:
«Πούτιν: Ώρα για μια πραγματικά νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε μια νέα παγκόσμια τάξη, προκειμένου να αποτραπούν οι συγκρούσεις.
Ταυτόχρονα, επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ, διότι εξαιτίας τους κατέρρευσε το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας και προκλήθηκε σειρά πραξικοπημάτων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
(Ο Β. Πούτιν την Παρασκευή δεν έδειχνε… άρρωστος)
Τις πάγιες θέσεις της Ρωσίας για τις αιτίες που προκαλούν σοβαρές πολεμικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου επανέλαβε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τη Δύση σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί.
Ο Πούτιν επέκρινε τις ΗΠΑ για την κατάρρευση του συστήματος της διεθνούς ασφάλειας και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος σχέσεων για την αποσόβηση διεθνών αλλά και εσωτερικών συγκρούσεων.
Τις δηλώσεις αυτές ο Ρώσος ηγέτης τις έκανε στις 24 Οκτωβρίου στο Σότσι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διεθνούς Λέσχης Βαλντάι, η οποία διοργανώνει από καιρό σε καιρό συζητήσεις ειδικών από δεκάδες χώρες για επίκαιρα θέματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας, καθώς και εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα δεν σκοπεύει να απομονωθεί, παρά τις κυρώσεις και την επιδείνωση των σχέσεων με τη Δύση, εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο παραμένει ανοικτό στον διάλογο και στην εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων. Επίσης, η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν ουσιαστικό διάλογο για το θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού.
Tέλος της παντοκρατορίας των ΗΠΑ
Ο Πούτιν υπογράμμισε πως αποδείχθηκε ότι οι ΗΠΑ, ως ηγεμονική δύναμη, δεν κατάφεραν να σηκώσουν το βάρος μιας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης.
Πολύ περισσότερο, αυτό το ασταθές οικοδόμημα έδειξε την αδυναμία του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σοβαρές καταστάσεις, όπως περιφερειακές συρράξεις, τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών, θρησκευτικός φανατισμός, σοβινισμός και νεοναζισμός.
«Στην ουσία, ο μονοπολικός κόσμος είναι ένα ανάλογο της δικτατορίας -και σε βάρος των ανθρώπων και σε βάρος των χωρών» τόνισε ο Β. Πούτιν.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως το υπάρχον σύστημα παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας είναι ικανό να προστατεύσει τον κόσμο από καταστροφικά γεγονότα.
Διαβάστε επίσης:
«Οι ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια»