του Ιλίρ Πατσο (Ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρρας)
Το να παραδεχτεί ένας Αλβανός πρωθυπουργός την ύπαρξη ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Χειμάρα, αυτό αναμφισβήτητα αποτελεί μια ασυνήθιστη πράξη και ταυτόχρονα ένα θετικό βήμα προς της αυριανές εξελίξεις, όσον αφορά την προστασία και την εξασφάλιση περισσότερων δικαιωμάτων για τους Έλληνες της περιοχής αυτής.
Είναι η πρώτη φορά, μετά τον αλβανό Πρωθυπουργό, Θεοφάνη Νόλι το 1924, (όταν ενόψει τότε της Κοινωνίας των Εθνών), ο οποίος στο κεφάλαιο για της μειονότητες στην έκθεση που παρουσίασε, αναφέρθηκε στην «ελληνική εθνική μειονότητα στην Χειμάρρα».
Ας υπενθυμίσω εδώ, ότι μετά από δεκαετίες επίμονης άρνησης από της αλβανικές κυβέρνησης, με αποκορύφωμα το κομουνιστικό καθεστώς και μετά από σκληρό αγώνα του ελληνικού παράγοντα στην Αλβανία όπως η οργάνωση «Ομόνοια» και το ΚΕΑΔ και των ηγετών του Βασίλη Μπολάνο και Βαγγέλη Ντούλε, το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2003 μετά τις προσπάθειες για νοθεία στης δημοτικές εκλογές, άσκησε κριτική στης αλβανικές αρχές και αναφέρθηκε σε «συμπαγής ελληνική μειονότητα» που ζει στην Χειμάρρα.
O τότε πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το 2003 την ύπαρξη «δίγλωσσων χωριών» και την «συνύπαρξη δύο πολιτισμών» στην Χειμάρρα.
Οπότε πιστεύω ότι μέσα στο «Βατερλό» αυτό με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση ,που στην περίπτωση της Χειμάρρας αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να αφομοίωση την ελληνική εθνική μειονότητα, πετύχαμε έστω και προφορικά την αναγνώριση της ταυτότητας μας που επίμονα αρνήθηκαν οι αλβανικές κυβέρνησης από την ίδρυση του κράτους το 1912.
Τώρα όσον αφορά τα κίνητρα για την ένωση του Δήμου της Χειμάρρας με το Βρανίστι, που απέχει τουλάχιστον 6 ώρες από την Χειμάρρα, μην τηρώντας καν το γεωγραφικό κριτήριο οπός αλώστε και το πολιτιστικό και θρησκευτικό, αποσκοπούν στον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου.
Σκοπός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι να έχει τον έλεγχο, της υπό ανάπτυξης αυτής παραθαλάσσιας περιοχής. Το Βρανίστι το οποίο προστίθεται στον Δήμο Χειμάρρας, αποτελεί προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προστεθεί θα καταστήσει απολύτως αδύνατο την εκλογή δημάρχου από τους κόλπους της ελληνικής μειονότητας.