Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τον θάνατό του ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η οικογένειά του. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σόιμπλε άφησε την τελευταία του πνοή «ειρηνικά» στις 8 το βράδυ της Τρίτης.
Der CDU-Politiker Wolfgang #Schäuble sei im Kreise seiner Familie zu Hause am Dienstagabend gegen 20 Uhr friedlich eingeschlafen, teilte die Familie am Mittwoch der Deutschen Presse-Agentur mit. https://t.co/qaYj5x4tiT
— Frankfurter Allgemeine (@faznet) December 27, 2023
Όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο Σόιμπλε σημάδεψε την ιστορία της Γερμανίας όσο κανείς άλλος πολιτικός.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1942 και ήταν Γερμανός πολιτικός της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag).
Από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών.
Από το 1991 έως το 2000, ήταν αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο κοινοβούλιο και από το 1998 έως το 2000 ήταν αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.
Ο Σόιμπλε ήταν κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο δωρεών του κόμματος CDU επί Χέλμουτ Κολ που ήρθε στο φως το 1999. Αφού παραδέχτηκε ότι έλαβε δωρεά 100.000 μάρκων σε μετρητά, παραιτήθηκε από αρχηγός του CDU τον Φεβρουάριο του 2000.
Έπειτα από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1990, ο Σόιμπλε ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.
Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών 2005 και 2009, ενώ στη συνέχεια για οκτώ χρόνια ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κατά τη δεύτερη και τρίτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.
Συνέδεσε το όνομά του, τόσο με την ενσωμάτωση της ανατολικής Γερμανίας στη Δυτική, μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, όσο και με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσε η Ελλάδα, αλλά και συνολικά με την απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας.
«Δεν ήθελα να βλάψω την Ελλάδα»
Eίχε ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του ως προς την Ελλάδα αφού το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει, όπως δήλωνε τον Ιούλιο του 2023. Ο Σόιμπλε δέχτηκε κριτική για τις ενέργειές του κατά την κρίση του «Grexit» του 2015. O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τιμ Γκάιτνερ, στις αρχές του 2014 αποκάλεσε το σχέδιο του Σόιμπλε «τρομακτικό», ενώ υποστήριξε ότι ο Σόιμπλε πίστευε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα τρόμαζε άλλες χώρες. Ο Σόιμπλε έλαβε επίσης εκτεταμένη κριτική για τις συστάσεις λιτότητας του.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τιμά «έναν από τους επιδραστικότερους ευρωπαίους ηγέτες της γενιάς του»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «έναν από τους επιδραστικότερους ευρωπαίους ηγέτες της γενιάς του» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα μετά την ανακοιίνωση του θανάτου του.
«Θλίβομαι βαθιά πληροφορούμενη τον θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υπήρξε ένας από τους επιδραστικότερους ευρωπαίους ηγέτες της γενιάς του», έγραψε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο Χ (Twitter).
«Υπήρξα προσωπικά μάρτυρας της προσήλωσής του στην Ευρώπη, της πνευματικής του συγκρότησης και του πολιτικού του αισθητηρίου. Οι σκέψεις μου απευθύνονται στην οικογένειά του», αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ που συνοδεύει την ανάρτησή της με μία φωτογραφία των δυο τους χαμογελαστών.
I am deeply saddened to hear of Wolfgang #Schäuble’s passing.
He was one of the most influential European leaders of his generation.
I personally witnessed his commitment to Europe, his intellectual rigour and his statesmanship.
My thoughts are with his family. pic.twitter.com/UriPmqH5TH
— Christine Lagarde (@Lagarde) December 27, 2023
Οι δρόμοι της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διασταυρώθηκαν επανειλημμένως κατά την διάρκεια της καριέρας τους.
Οταν η Κριστίν Λαγκάρντ είχε το χαρτοφυλάκιο της υπουργού Οικονομίας του Νικολά Σαρκοζί από το 2007 έως το 2011, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν από το 2009 ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Το 2011, υποστήριξε την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Λαγκάρντ για την θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κατά την πρώτη της ομιλία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2019, η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε τιμητικά για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ως υπουργός Οικονομικών, υπήρξε πολύ επικριτικός απέναντι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό θεσμό.