Την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια στο οποίο νοσηλευόταν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια, πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο 83χρονος Γκιουλέν (γεννημένος στις 27 Απριλίου 1941) είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν ως ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 και ότι διοικούσε ένα παράλληλο κράτος στη χώρα για να καταλάβει τον έλεγχο ορισμένων κυβερνητικών λειτουργιών.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν πρώην ιμάμης και συγγραφέας ζούσε εξόριστος στις ΗΠΑ και ήταν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η είδηση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν ανακοινώθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Herkul Nagme. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Το πνεύμα του Χοτζαεφέντι πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2024 και πληροφορίες για τις διαδικασίες ταφής θα κοινοποιηθούν αργότερα». Το Herkul Nagme συμπληρώνει ότι «ο δάσκαλός μας περπάτησε στον ορίζοντα της ψυχής του στις 21.20 το βράδυ, στις 20 Οκτωβρίου 2024, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για λίγο. Οι γιατροί του θα κάνουν δήλωση τις επόμενες ώρες».

Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην Τουρκία, ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ (που σημαίνει υπηρεσία στα τουρκικά) και ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Ο Γκιουλέν ήταν στο παρελθόν σύμμαχος του Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν το 2013, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά, οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γκιουλέν βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών της Τουρκίας με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης, και δίδασκε την ήπια εκδοχή του Ισλάμ, που πιστεύει στην επιστήμη, το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και την πολυκομματική δημοκρατία.

Είχε ξεκινήσει διάλογο με άλλες θρησκείες, με το Βατικανό, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και ήταν επικεφαλής του «κινήματος Γκιουλέν» που προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού Κράτους και θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προωθεί το ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση.

Το κίνημα του Γκιουλέν έχει εκατοντάδες σχολεία στην Τουρκία και σε άλλες χώρες και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για διείσδυση και μεγάλη επιρροή στους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας.

Η τουρκική κυβέρνηση τον χαρακτήριζε επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης, έχει βαφτίσει το δίκτυο των υποστηρικτών του «τρομοκρατική οργάνωση FETO».

Αρχικά υποστήριζε την κυβέρνηση Ερντογάν, στην εξουσία από το 2002, ωστόσο από το 2013 και μετά οι δρόμοι τους χώρισαν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χιλιάδες υποστηρικτές του, κυρίως πρόσωπα που κατείχαν θέσεις στη δημόσια διοίκηση, οδηγήθηκαν στη φυλακή ή εγκατέλειψαν τη χώρα.

Κατηγορήθηκε από μεγάλη μερίδα του τουρκικού πολιτικού συστήματος ότι ήταν το «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στον επαναπροσδιορισμό της ισορροπίας πολιτικής δύναμης στην Τουρκία.

Ζούσε στις ΗΠΑ από το 1999. Κατέφυγε εκεί εξόριστος όταν το πολιτικό κλίμα άρχισε να γίνεται βαρύ για τον ίδιο — είχε μπει στο στόχαστρο των στρατηγών, που ήταν την εποχή πανίσχυροι στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζητούσε επίμονα την έκδοσή του, όμως οι ΗΠΑ ουδέποτε ικανοποίησαν το αίτημά της αυτό.