Πάνω από 230 περουβιανοί συγγραφείς, ανάμεσά τους και ο νομπελίστας λογοτεχνίας Μάριο Βάργκας Γιόσα, υπέγραψαν το Σάββατο ένα μανιφέστο στο οποίο εξεγείρονται εναντίον της απονομής χάριτος και της αμνήστευσης του πρώην προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, την οποία χαρακτήρισαν «παράνομη και ανεύθυνη».
Υπό τον τίτλο «Υπέρ της αξιοπρέπειας του Περού κι εναντίον της χάρης», το κείμενο υπενθυμίζει ότι ο Φουχιμόρι «καταδικάστηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά» κι ότι ήταν «υπεύθυνος για ένα πραξικόπημα».
Στον πρώην αρχηγό του κράτους του Περού (1990-2000), ο οποίος εξέτιε ποινή 25 ετών κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά, απονεμήθηκε χάρη την περασμένη Κυριακή από τον σημερινό πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, κάτι που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα.
Οι συγγραφείς του μανιφέστου κατήγγειλαν την «παράνομη και ανεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου Κουτσίνσκι, ο οποίος, τη νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου (…) απένειμε χάρη σε έναν εγκληματία».
Ο Φουχιμόρι είχε καταδικαστεί το 2009 για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αφού είχε διατάξει τη δολοφονία 25 ανθρώπων από ένα τάγμα θανάτου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου εναντίον των μαοϊστών ανταρτών της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι (άκρα αριστερά).
Οι υπογράφοντες, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν ο Μάριο Βάργκας Γιόσα, ο Αλφρέδο Μπράις Ετσενίκε, η Αΐδα Αλόνσο κι ο Αλόνσο Κουέτο, υποστηρίζουν ότι η χάρη που απονεμήθηκε στον πρώην πρόεδρο καταπατά «την αξιοπρέπεια, την ισονομία και το καθήκον της μνήμης» και υπογραμμίζουν ότι «δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι ο Φουχιμόρι δεν πάσχει από καμιά εκφυλιστική ή θανατηφόρα ασθένεια».
Ο 79χρονος Φουχιμόρι εισήχθη εσπευσμένα σε κλινική μία ημέρα πριν του απονεμηθεί χάρη για «ανθρωπιστικούς» λόγους και η νοσηλεία του θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμη, δήλωσε την Παρασκευή ο προσωπικός του γιατρός.
Η απόφαση του προέδρου πυροδότησε διαδηλώσεις χιλιάδων Περουβιανών, που κατηγορούν τον Κουτσίνσκι πως παζάρεψε αυτή την απόφαση για να παραμείνει στην εξουσία εξασφαλίζοντας την υποστήριξη μιας μερίδας κοινοβουλευτικών του κινήματος που είχε ιδρύσει ο Φουχιμόρι.
«Η χάρη στον Φουχιμόρι αποτέλεσε κατακλυσμικό γεγονός από ηθική και πολιτική άποψη για την κοινωνία μας», και πολλοί από τους περουβιανούς λογοτέχνες αισθάνθηκαν την «ηθική υποχρέωση να εκφραστούν, να διαμαρτυρηθούν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αλφρέδο Πίτα, που υπογράφει επίσης το μανιφέστο.
Πηγή: ΑΠΕ