Οι οικογένειες των θυμάτων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που είχαν διαπραχθεί επί των ημερών του Αλμπέρτο Φουχιμόρι στην προεδρία του Περού κατέθεσαν την Παρασκευή σε ένα διεθνές δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου έχει υποβληθεί προσφυγή με σκοπό να ακυρωθεί η αμφιλεγόμενη χάρη που απονεμήθηκε στον άλλοτε αρχηγό του κράτους στα τέλη του 2017.

Ο 79χρονος Φουχιμόρι, πρόεδρος όλη τη δεκαετία του 1990, είχε εκτίσει λιγότερη από τη μισή ποινή κάθειρξης 25 ετών που του είχε επιβληθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του όταν ο νυν πρόεδρος, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, του απένειμε χάρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία επέκριναν δριμύτατα την απόφαση, σχεδόν το 65% των Περουβιανών την θεώρησε ορθή, κατά μια πρόσφατη δημοσκόπηση.

Όμως η χάρη, που απονεμήθηκε παραμονή Χριστουγέννων, έβγαλε στον δρόμο χιλιάδες εξοργισμένους πολίτες που κατήγγειλαν αυτή που θεώρησαν άρνηση της δικαιοσύνης.

Ο Κουτσίνσκι, που λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε κερδίσει μόλις και μετά βίας τη μάχη για την παραμονή του στο αξίωμα σε μια κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο του Περού, αναφέρθηκε στη χάρη χαρακτηρίζοντάς την κίνηση «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά επικριτές της απόφασής του, που εμφανίστηκαν μαζί με τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων ενώπιον του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) την Παρασκευή, βλέπουν την απόφασή του υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα.

«Η χάρη αντίκειται στον νόμο, είναι ένα μέτρο ατιμωρησίας που πρέπει να ακυρωθεί», επιχειρηματολόγησε η Βιβιάνα Κριστεσέβικ, επικεφαλής του Κέντρου για τη Δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο (CEJIL).

Η Κριστεσέβικ τόνισε ότι το σκεπτικό που πρόβαλε ο Κουτσίνσκι για να δικαιολογήσει την απονομή χάριτος και αμνήστευσης –πολλά στοιχεία για το οποίο αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά την Παρασκευή– ήταν γεμάτο ανακολουθίες και αντιφάσεις.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση του Περού αρνήθηκαν ότι η χάρη δόθηκε στο πλαίσιο ενός πολιτικού παζαριού μεταξύ του Κουτσίνσκι και της οικογένειας Φουχιμόρι, η οποία συνεχίζει να διαθέτει μεγάλη πολιτική δύναμη στο Κογκρέσο.

«Η σεναριολογία πρέπει να μείνει εκτός του δικαστηρίου», υποστήριξε ο δικηγόρος Έιντριαν Σίμονς.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι τρεις μήνες πριν απονεμηθεί η χάρη, ο Κουτσίνσκι είχε συναντηθεί με τον γιο του πρώην προέδρου, τον βουλευτή Κένχι Φουχιμόρι, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο.

Στη συνάντηση, ο Κένχι Φουχιμόρι προσέφερε στον Κουτσίνσκι υποστήριξη στο Κογκρέσο σε αντάλλαγμα για την απονομή χάριτος.

Ο Κένχι Φουχιμόρι απομακρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και του οποίου ηγείται σήμερα η αδελφή του Κέικο, αφού αψήφησε τη γραμμή της παράταξης και έσωσε την προεδρία του Κουτσίνσκι τον Δεκέμβριο.

Ο δικηγόρος Σίμονς υποστήριξε ότι οποιαδήποτε διένεξη για την απονομή χάριτος θα όφειλε να διευθετηθεί εντός των ορίων του δικαστικού συστήματος του Περού και κατήγγειλε πως το IACHR χρησιμοποιείται για να «συντομευθεί» η διαδικασία.

Εάν το δικαστήριο ταχθεί –η ετυμηγορία του αναμένεται μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες– υπέρ της ανάκλησης της χάριτος και της αμνήστευσης που χορηγήθηκε στον Φουχιμόρι, η κυβέρνηση του Περού είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί προς την απόφαση αυτή.

«Ελπίζουμε ο Φουχιμόρι να επιστρέψει στη φυλακή, να εκτίσει την ποινή του», σημείωσε η Κάρμεν Αμάρο, αδελφή του Αρμάντο Αμάρο, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε μια σφαγή του 1992 που αναφερόταν ρητά στην απόφαση καταδίκης του πρώην προέδρου.

Αυτό δεν σχετίζεται με «το μίσος, ή την εκδίκηση», αλλά με «τη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε η ίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης